Az egészségtudatosság hónapja

Az egészségtudatosság hónapja
Szeptemberben három helyszínen folytatódik a Richter Egészségváros program

 MG 0672zBudapest, 2018. augusztus 27. Egészségünk megóvásáról soha, az év egyetlen napján sem feledkezhetünk meg. Szeptemberben több jeles nap – az elsősegélynyújtás, a prosztata és a szív világnapja is – emlékeztet arra, mennyire fontos a megelőzés, az időben való segítségnyújtás vagy kérés. A 2009-ben indult Richter Egészségváros ősszel három helyszínre látogat el. Szeptember 8-án a főváros XVI. kerületében, 15-én Hajdúböszörményben, 29-én pedig Székesfehérváron várják azokat, akik nem csak egészségükért, de a helyi kórházért, szakrendelőért is tenni akarnak.

„Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak” – hangzik a kezdeményezés ma már jól ismert mottója. Az egészségtudatosságra nevelő program eseményein eddig 65 városban mintegy 160 ezren vettek részt.

Eleinte még mi sem gondoltuk, hogy ilyen népszerű rendezvény lesz. Úgy vélem a program sikeréhez két dolog nagyon is hozzájárul. Egyik maga az esemény koncepciója, azaz hogy a szűrés össze van kötve egy játékos gyűjtéssel, ami úgy néz ki, hogy az általunk felajánlott 2 millió forintos alapadományt lehet bővíteni minden prevenciós vizsgálaton, tanácsadáson, előadáson való részvétellel, ezekért ugyanis 300 forintnak megfelelő adománypontot adunk. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon működik a közösségért tenni akarás, és az embereket motiválja, hogy a saját kórházuk, szakrendelőjük számára gyűjtenek. A sikeresség másik eleme pedig, hogy számos ismert ember adta nevét a programhoz - fogalmazott Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A rendezvény fővédnöke a kezdetek óta Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. A programhoz az eltelt évek során csatlakozott számos ismert közéleti személy is, mint Radványi Dorottya, Jaksity Kata, Szily Nóra, Tari Annamária, Béres Alexandra és Katus Attila is.

ev8232

Minden évben hét helyszínre látogat el a Richter Egészségváros. A tavaszi szentendrei, kisvárdai, nagykőrösi és salgótarjáni rendezvények után ősszel újabb 3 helyszín következik. Az események házigazdái Barabás Évi és Abaházi Csaba lesznek, mindkettőjük életében fontos szerepet játszik az egészségmegőrzés, ezért mindenkit a programon való részvételre buzdítanak.

Az autónkat elvisszük a szerelőhöz, az elromlott órát, telefont megjavíttatjuk, de magunkra csak akkor figyelünk, amikor már tényleg nagy baj van. Úgy gondolom, ha sokat találkozunk egymással, egyre több emberrel, akkor abból a tapasztalatból talán tanulunk és nemcsak a saját kárunkon leszünk okosabbak - hangsúlyozta Barabás Évi, műsorvezető.

Szeptemberben tehát három helyszínen, 8-án Budapest XVI. kerületében, 15-én Hajdúböszörményben, 29-én pedig Székesfehérváron várják az érdeklődőket. A fővárosban egy új flexibilis endoszkóp beszerzését, a hajdúságban endoszkópos labor beindítását, a fejér megyei székhelyen pedig onkológiai kezelő fejlesztését tudják segíteni a résztvevők az aktivitásukkal összegyűlő adománypontokkal. Mindhárom helyszínen az eseményre kilátogatókat a színes családi programokon túl – mint bábszínház, zenei fellépők, játékos természettudományi show – mintegy 30 sátorban várják olyan prevenciós vizsgálatok, mint prosztataszűrés, csontsűrűség mérés, érszűkület vizsgálat, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, asztmaszűrés vagy éppen szív- és érrendszeri kockázatfelmérés. Az egész napos esemény valamennyi programja ingyenes.

A Richter Egészségvárosról bővebb információk, hírek, interjúk, videók elérhetők a program
Facebook-oldalán, valamint a www.egeszsegvaros.hu honlapon.

ev6766