TANÁCSADÁSOK

Az Egészségváros minden állomásán 10-17 óráig 

Szorongás és depresszió

A szorongásos zavarok és a depresszió a leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegségek közé tartoznak. Sokan szenvednek azonban otthon, zárt ajtók mögött, pedig van megoldás, amelyek segítségével ezek a kórképek jól gyógyíthatók, hogy az élet újra öröm legyen.

Memóriazavar

Feledékenység, fáradtság, szédülés… krónikus agyi vérkeringési zavar? Memóriazavart az agy vérellátási zavarain túl más is okozhat: egyes betegségek (pl. Alzheimer-kór), túlzott alkoholfogyasztás, lelki probléma (pl. depresszió), de bizonyos gyógyszerek szedése (altató- és nyugtatószerek) is. A szívbetegségek, rosszindulatú daganatok és az agyvérzések után az Alzheimer-kór a negyedik leggyakoribb halálok a fejlett országokban. Tudja, mit kell tenni, ha hozzátartozóján tüneteket észlel?

www.felejtek.hu

Gyógytornász

Az óránként megtartott csoportos tornafoglalkozások mellett egyéni gyakorlatokkal, mozgássorok összeállításával, begyakoroltatásával szakember segíti az érdeklődő látogatókat a gyógytorna sátorban.

Táplálkozási tanácsadás

Dietetikus szakember várja az érdeklődőket a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetésével; személyre szabott tanácsokkal segíti a betegségek megelőzését szolgáló és az egészséges életmód részét képező helyes étrend és táplálkozási szokások kialakítását.

Mell-önvizsgálat

Minden tizedik nő valamikor élete során szembe kell, hogy nézzen a mellrákkal. Időben észrevéve azonban a betegség gyógyítható! A korai diagnózist segíti a rendszeres önvizsgálat és a mellrákszűréseken való részvétel. Ebben a sátorban orvosi segédeszközön próbálhatja ki, hogy helyesen végzi-e az önvizsgálatot, és bármilyen kérdést is feltehet a témával kapcsolatban.

www.mellrakforum.hu

Nőgyógyászati tanácsadás

Rendszeres vagy sürgősségi fogamzásgátlás, nőgyógyászati problémák, betegségek, fertőzések vagy éppen menopauzás tünetek tanácsadása minden korosztály számára.

Testreszabott fogamzásgátlás

A fogamzásgátló módszerek széles köre lehetővé teszi a személyre szabott választást. Az, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb módszer, az egyén családi és egyéni kórelőzményének, aktuális egészségi állapotának a függvénye. Ezek mellett fontos, hogy Önnek milyen elvárásai vannak egy fogamzásgátló módszerrel szemben.

Észrevétlen változás – fókuszban a klimax

A változókor minden nőt érint. Az ösztrogén hormon csökkenése a változókori tünetek jelentkezését idézi elő. A nők 50%-ánál a tünetek erőteljesek, zavarják a mindennapi életet. Viszont van megoldás, a menopauzális hormonterápia. A klimaxban lezajló változásokról, azok hátteréről, a tünetek kezeléséről a következő honlapon tájékozódhat:

www.eszrevetlenvaltozas.hu

Az Észrevétlen változás honlap a Facebookon keresztül is sok hasznos és érdekes információt ad közre.

www.facebook.com/eszrevetlenvaltozas

Tabuk nélkül a női egészségügyi problémákról

Fontos, hogy tabuk nélkül merjünk beszélni a női egészséget érintő témákról. A fájdalom nem kell, hogy az életünk része legyen, hiszen egyre több lehetőség közül választhatunk akkor is, ha női egészséggel kapcsolatos gondunk van. Ahhoz, hogy felelős döntést tudjunk hozni az egészségünk érdekében, fontos, hogy tájékozottak legyünk. Ebben nyújt segítséget a Felelősen Magadért Egyesület és az „Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány is.

www.feme.hu | www.endometriozismagyarorszag.hu

Széleskörű gondoskodás kismamáknak

Az egyik legcsodálatosabb dolog édesanyává válni, annak élményével, izgalmával, felelősségével együtt.

A Richter kismama sátorban válaszokat kaphat a felmerülő kérdéseire:
• tájékozódhat a fogantatás tervezésekor, a várandósság és a szoptatás idején szükséges vitaminokról és ásványi anyagokról,
• valamint felvilágosítást kaphat a szoptatás alatti biztonságos fogamzásgátlásról is.

Diabetológia tanácsadás

A diabetológia a cukorbetegség és szövődményei diagnosztizálására, kezelésére és megelőzésére specializálódott. Amennyiben a kitöltött kérdőív alapján Önnek emelkedett a kockázata arra, hogy a jövőben cukorbetegség alakuljon ki Önnél, lehetősége lesz szakorvosi beszélgetésre. Ennek keretében meghatározzák, valóban fennáll-e Önnél ez a kockázat, és tanácsokat kap a követendő életmódra és a javasolt kivizsgálásokra vonatkozóan. Amennyiben Önnél korábban már cukorbetegséget állapítottak meg, szintén lehetősége van szakorvossal konzultálni a szövődmények megelőzésének lehetőségeiről.