SZŰRÉSEK

Szív- és érrendszeri kockázatfelmérés

Mekkora a kockázata egy infarktusnak? Mekkora a koszorúér-betegség kockázata? Megtudhatja az Ön egyéni kockázatát a rizikó-kalkulátorból. A SCORE táblázat a 10 éven belül várható végzetes szív- és érrendszeri betegség esélyét mutatja a nem, életkor, szisztolés vérnyomás, dohányzás és a szérum koleszterin-értékek alapján. Azt is megmutatja, hogy ha az egyén valamely korrigálható tényezőn (vérnyomás, koleszterin, dohányzás) képes változtatni, hogyan csökkenthető ez a rizikó akár tizedére is. A koszorúér-betegségben szenvedők már nagy kockázatnak vannak kitéve, így intenzív életmódváltást és szükség esetén gyógyszeres kezelést igényelnek a célérték eléréséhez. Magas rizikójúak azok az egyének, akiknél a végzetes szívroham esélye 10 éven belül eléri az 5%-ot. A kockázatbecslés a legutóbbi vérnyomás, a koleszterinszint, továbbá a testsúly, a testmagasság és a haskörfogat értékeinek figyelembevételével készül.

Koleszterinszint-mérés

A koleszterin szervezetünk fontos vegyülete, amely részben táplálkozás útján kerül a szervezetbe, részben maga a szervezet állítja elő. Ha a koleszterin a normálisnál nagyobb mennyiségben fordul elő, megnöveli napjaink leggyakoribb betegségének, az érelmeszesedésnek a kockázatát. A koleszterin lerakódik az érfalakon és plakkokat képez. Ezáltal az erek fala megvastagodik, rugalmasságuk csökken. Kezelés hiányában nő a szívroham és a szélütés kialakulásának esélye. A koleszterin rendszeres szűrése rendkívül fontos, mivel a magas koleszterinszint hosszú éveken keresztül tünetek nélkül okoz súlyos elváltozásokat. A szűrés gyors és egyszerű, perceken belül információt nyújt a vér koleszterinszintjéről. Ha a vér összkoleszterin-szintje emelkedett, azaz 5,2 mmol/l-nél több, további vizsgálatokra van szükség. Megfelelő terápia alkalmazásával lehetőség nyílik az életminőség javítására.


www.igenx.hu

Vérnyomás

A keringési rendszer megbetegedéseinek előfordulási gyakorisága hazánkban igen magas. Ezen megbetegedések leggyakoribb kockázati tényezője a magas vérnyomás, melynek felderítése és kezelése alapvető jelentőségű. A vérnyomás egyszerűen és fájdalommentesen mérhető. Mit jelentenek a vérnyomás értékek? Az első a szisztolés érték, a második a diasztolés érték, azaz az artériákban keringő vér nyomásának maximum és minimum értékei. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert, amelyet megfelelő kezeléssel el lehet kerülni. Az időben elkezdett vérnyomáscsökkentő terápia rövid és hosszú távon életmentő és életminőség javító lehet.

Prosztataszűrés (psa)

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Pedig az idejében felismert prosztatarák megszelídíthető, jól kezelhető. A PSA (prosztata specifikus antigén) értékének meghatározása nagy segítséget jelent a prosztatarák korai felismerésében, mivel maga a betegség korai, még gyógyítható szakaszában nem ad tüneteket. A vizsgált antigén egy fehérje-természetű anyag, amely a prosztata szövetében termelődik és a vérből mutatható ki. Az emelkedett PSA-érték nem egyenlő a prosztatarák diagnózisával, egyéb okai is lehetnek, csak a további vizsgálatok szükségességét jelzi. A PSA-vizsgálatnak köszönhető, hogy a prosztatarák átlagosan 5 évvel korábban felismerhető; a korai diagnózis esetén a daganat még többnyire gyógyítható stádiumban van.

Mivel a prosztatarák és a prosztata jóindulatú megnagyobbodása is elsősorban az idősebb férfiakat érinti, ezért az urológiai szakorvosi ellenőrző vizsgálat 50 év felett kiemelten ajánlott. Fontos, hogy az 50 év feletti férfiak – tünetmentesség esetén is – minden évben felkeressék az urológusukat; ha azonban a családban a férfi felmenőknél előfordult prosztatarák, akkor a vizsgálat elvégzése már 45 éves kortól indokolt. Az Urológiai Program sátorban nemcsak PSA-szűrésre, hanem a szexuális egészséget és a vizelet inkontinenciát érintő témákban is lehetőség van urológus szakorvossal történő személyes konzultációra. A férfi egészséget érintő kérdésekben az Egészségváros kapuinak zárása után is tud tájékozódni az alábbi honlapokon.

www.aferfima.hu | www.amerce.hu | www.urologiaiprogram.hu

Honlapjainkat látogassa meg a Facebookon keresztül is!

Csontritkulásszűrés – csontsűrűségmérés

Magyarországon közel egymillió ember szenved csontritkulásban. A csontritkulás (oszteoporózis) veszélyessége következményeiben rejlik: a csontszövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások a csontok szilárdságának csökkenéséhez, a csontok fokozott törékenységéhez vezetnek. A törések okozta szövődmények miatti halálozás magas: az első évben a nőknél 25%, férfiaknál akár 35% is lehet.

A törést szenvedettek több mint 40%-a marad tartósan mozgáskorlátozott, önellátásra képtelen. A csontsűrűség mérésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe és alkalmasak a betegség korai kimutatására. Pontos diagnózis felállítása csak körültekintő kikérdezés és fizikai vizsgálat alapján lehetséges, melynek része a csontsűrűségmérés, a csontanyagcsere labor- és a röntgenvizsgálat. A csontsűrűség eszközös mérése nőknél 50 éves kor felett, férfiaknál 60 éves kor felett kétévente ajánlott. Ennél fiatalabb életkorban csak bizonyos egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, asztma), illetve tartós szteroid szedés és korai menopauza esetén indokolt.

Bőrgomba- és körömgombaszűrés

Magyarországon minden második felnőtt legalább egyszer megtapasztalja a gombák okozta kellemetlen tüneteket. A betegséget övező tévhitek és előítéletek miatt azonban kevesen fordulnak szakorvoshoz, pedig a betegség diszkrét módon gyógyítható. A gombás fertőzés felismerése és kezelése felelősség magunkkal és környezetünkkel szemben, hiszen a fertőzéssel nemcsak önmagunkat veszélyeztetjük, hanem családtagjaink, embertársaink egészségét is.

Érszűkület-vizsgálat

Az alsóvégtagi (perifériás) érszűkület korunk egyik legsúlyosabb érrendszeri betegsége. Elsősorban a rendszeresen dohányzókat és a cukorbetegségben szenvedőket érinti, de a kor előrehaladtával egyre nagyobb százalékéban jelenik meg az idős populációban. Legjellemzőbb tünete a járás során, meghatározott távolság megtételét követően jelentkező fájdalmas lábikragörcs, ami néhány perc pihenést követően megszűnik. A betegség sokáig tünetmentes marad, azonban egyszerű diagnosztikai módszerekkel (pl. boka-kar index mérése) még időben könnyedén felismerhető. Így az életmód megváltoztatásával, megfelelő gyógyszeres kezeléssel elkerülhető a későbbi súlyos következmény, a végtag amputáció.

Neuropátia szűrés cukorbetegeknek

A cukorbetegek kb. 30%-a szenved a cukorbetegség idült szövődményétől, a neuropátiától. A diabéteszes betegek 10-20%-ánál jelentkezik a neuropátia fájdalommal járó változata.

A neuropátiás fájdalom megjelenésére jellemző:

• végtagokat érinti „csizma-kesztyű” mintázatban

A fájdalom jellege:

• égő
• perzselő
• szúró
• nyilalló
• áramütésszerű
• villanyozó
• normális esetben fájdalmatlan inger fájdalmat válthat ki (pl. takaró a lábhoz érve)
• fájdalom éjszaka és nyugalomban erősödik

Érzészavarral társulhat:

• „hangyamászásérzés”
• zsibbadás
• bizsergés