SZŰRÉSEK

Prosztataszűrés (PSA)

Szaktanácsadás férfiaknak


A Richter urológiai szaktanácsadását bátran keressék fel az 50 év alatti férfiak is, hiszen a prosztatagyulladás, a nemzőképességi zavarok, a szexuális működés zavarai, a vese, a húgyhólyag, a here betegségei őket is érinthetik, illetve lehetnek kérdéseik az említett, vagy egyéb urológiai témakörökben.


www.amerce.hu
www.urologiaiprogram.hu


Szaktanácsadás nőknek


A Richter urológiai szaktanácsadását bátran keressék fel a nők is, mivel az a tapasztalat, hogy a megelőzés és a betegségek korai felismerése terén a családok életében a nők fontos, sokszor meghatározó szerepet töltenek be. Így a családjuk férfi tagjainak egészségével kapcsolatos kérdésekre választ kaphatnak az urológus szakorvost felkereső nők, legyen az bármely korosztályt érintő urológiai témájú kérdés, például: gyermekkorban jelentkező húgyúti panasz, fejlődési rendellenesség, kamaszkori panasz, vagy a már felnőtteknél jelentkező a vesétől a herékig terjedően bármely szervet érintő kérdés.


De gondoljanak önmagukra is, ha van kérdésük saját egészségükkel, vagy bármely betegség megelőzésével kapcsolatban, legyen az például: vesekő, felfázás, vagy inkontinencia, az urológus szakorvosok tanácsot adnak Önöknek.


www.intimzona.hu

Csontritkulásszűrés – csontsűrűségmérés

Magyarországon közel 1 millió ember szenved csontritkulásban. A csontritkulás (osteoporosis) veszélyessége következményeiben rejlik: a csontszövetben bekövetkező mennyiségi és minőségi változások a csontok szilárdságának csökkenéséhez, a csontok fokozott törékenységéhez vezetnek. A törések okozta szövődmények miatti halálozás magas: az első évben a nőknél 25%, férfiaknál akár 35% is lehet. A törést szenvedettek több mint 40%-a marad tartósan mozgáskorlátozott, önellátásra képtelen.


A csontsűrűség mérésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre, amelyek fájdalommentesek, mindössze néhány percet vesznek igénybe és alkalmasak a betegség korai kimutatására. Pontos diagnózis felállítása csak körültekintő kikérdezés és fizikai vizsgálat alapján lehetséges, melynek része a csontsűrűségmérés, a csontanyagcsere labor, és a röntgenvizsgálat.


A csontsűrűségmérés nőknél 50 éves kor felett, férfiaknál 60 éves kor felett ajánlott. Ennél korábbi életkorban csak bizonyos egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, asztma) illetve tartós szteroid szedés és korai menopauza esetén indokolt.

Koleszterinszint-mérés

A koleszterin szervezetünk fontos vegyülete, amely részben táplálkozás útján kerül a szervezetbe, részben maga a szervezet állítja elő. Ha a koleszterin a normálisnál nagyobb mennyiségben fordul elő, megnöveli korunk egyik leggyakoribb betegségének, az érelmeszesedésnek a kockázatát. A koleszterin lerakódik az érfalakon, s plakkokat képez. Ezáltal az erek fala megvastagodik, s rugalmasságuk csökken. Kezelés hiányában nő a szívroham és a szélütés kialakulásának esélye.


A koleszterin rendszeres szűrése rendkívül fontos, mivel a magas koleszterinszint hosszú éveken keresztül tünetek nélkül okoz súlyos elváltozásokat. A szűrés gyors és egyszerű, s perceken belül információt nyújt a vér koleszterinszintjéről. Ha a vér összkoleszterin-szintje emelkedett, azaz 5,2 mmol/l-nél több, további vizsgálatokra van szükség. Megfelelő terápia alkalmazásával lehetőség nyílik az életminőség javítására.


www.igenx.hu

Vérnyomásmérés

A keringési rendszer megbetegedéseinek előfordulási gyakorisága hazánkban igen magas. Ezen megbetegedések leggyakoribb kockázati tényezője a magas vérnyomás, melynek felderítése és kezelése alapvető jelentőségű. A vérnyomás egyszerűen és fájdalommentesen mérhető. Mit jelentenek a vérnyomás értékek?


Az első a szisztolés érték, a második a diasztolés érték, azaz az artériákban keringő vér nyomásának a maximum és minimum értéke. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90Hgmm-es értéket. Ez a többletnyomás terheli az érrendszert, amelyet megfelelő kezeléssel el lehet kerülni. Az időben elkezdett vérnyomás-csökkentő terápia rövid és hosszútávon életmentő és életminőség-javító lehet.

Szív-és érrendszeri kockázatfelmérés

Érszűkület-vizsgálat

Neuropátia szűrés cukorbetegeknek

Testtömegindex (BMI)

Asztmaszűrés

Bőrgomba- és körömgombaszűrés