Fiatal felnőttek megszólítására törekszünk

Célunk, hogy egy új korosztályt, a fiatal felnőtteket is meg tudjuk szólítani – Interjú Tankó Ágotával, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet főigazgatójával


2018-ban a 10. évéhez érkezett el a Richter Egészségváros programsorozat. A 2009-ben indult kezdeményezés tavasszal és nyár elején négy helyszínre látogat el. Június 2-án Nagykőrösön a Deák téren várják azokat az érdeklődőket, akik nem csak egészségükért, de kórházukért is tenni akarnak. Az esemény kapcsán a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet főigazgatójával, Tankó Ágotával beszélgettünk.

Magyarországon még mindig komoly problémát okoznak a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, a magas vérnyomás vagy éppen a koleszterin. Az Önök városában, településén ezek a jelenségek mennyire jellemzőek?

Tanko Agota hirNagykőrös városában a szív és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomásos megbetegedések száma az országos átlaghoz igazodó. A frissen felfedezett daganatos betegek száma azonban magasabb az országos átlagnál. Az említett kórképeken túl igen magas a mentális problémákból eredő öngyilkossági kísérletek száma. Intézményünk a korosztályok tekintetében megfigyelte azt is, hogy míg az előző évtizedekben a fiatalabb betegek főként traumás eseteket követően kerültek hozzánk mozgásszervi rehabilitációra, az elmúlt években egyre gyakrabban stroke és különböző szív- és érrendszeri beavatkozások után kerülnek a mi létesítményünkbe mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációra a 40 évnél fiatalabb páciensek.

Az egészségmegőrzés, prevenció fontosságát egészségügyi intézmény vezetőjeként a mindennapokban is tapasztalja. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy páciens milyen állapotban, betegsége milyen stádiumában kerül az orvosi ellátásba. Ön szerint miért fontos, hogy minél többekhez eljusson és meg is fogadják a szűrések fontosságának üzenetét?

Intézményünk fontosnak tartja a prevenciót. Ezt bizonyítja az is, hogy 2003 óta tagjai vagyunk a Szívünk világnapja rendezvénysorozatnak, ami keretében szűrő és felvilágosító tevékenységet folytatunk. Úgy gondolom, és az adatok is azt bizonyítják, hogy a megelőző vizsgálatok nagy jelentőséggel bírnak. A korábbi szűréseink során a résztvevők mintegy 20 százalékát további vizsgálatokra kellett küldeni, mert már a helyszíni tesztek során figyelmeztető eredményt mértek náluk kollégáink. A pubertás kori elhízás is egyre gyakoribb, amely előre vetíti a korán kialakuló cukorbetegség és magas vérnyomás betegség kockázatát. Fiataloknál például egyre jellemzőbb, hogy magas vérnyomással élnek együtt úgy, hogy a betegség semmi tünetét nem észlelik. És akkor ott vannak még az úgynevezett „néma gyilkos” betegségek, mint a magas cukorszint és koleszterin, ami a szűrővizsgálatokon könnyen kideríthető, miközben enélkül sokszor a beteg észre sem veszi, hogy ilyen problémája van, mert sokáig tünetei sincsenek. Kollégáim korábban az egészségügyi napokon is aktívan részt vettek, a vizsgálatok lebonyolítását segítve. Nagyon örülök, hogy idén a Richter Egészségvároson segíthetünk a szűrésekben. A prevenció fontosságát szem előtt tartva kollégáinkra vonatkozó kötelező foglalkozás egészségügyi vizsgálatokat kibővítettük további szűrésekkel, hogy minél többet tehessünk az egészségmegőrzésük érdekében.

Sokszor a szűréseken való részvétel egyik visszatartó ereje lehet a vizsgálatok összehangolásának nehézsége vagy éppen a várakozás. Ön szerint a Richter Egészségvárosok hangulatának, családias, játékos környezetének milyen pozitív hozadéka lehet ezen a téren?

Többször megtapasztaltuk már, hogy a fehér köpeny sokaknál hirtelen vérnyomás emelkedést vált ki, így realizálódik az orvosoktól, a vizsgálatoktól való félelem, tartás. Bízom benne, hogy a Richter Egészségvároson elérhető szűrések és tanácsadások, interaktív előadások hangulata és közvetlensége tovább fogja csökkenteni a lakosság félelmét az orvosi ellátással kapcsolatban. Emellett remélem lehetőség lesz arra is, hogy egy új korosztályt, a fiatalokat is meg tudjuk szólítani. Úgy gondolom, a gyerekprogramokkal be tudjuk vonzani a fiatal felnőtteket, szülőket, a 30-40 éves generációt, ők ugyanis azok, akik jelenleg igen alacsony arányban járnak szűrővizsgálatokra.

A Richter Egészségváros rendezvények struktúrája kettős. A résztvevők nemcsak önnön maguk, családjuk egészségéért tesznek azzal, hogy részt vesznek az eseményen, de aktivitásukkal kórházukért is tesznek (adománypont gyűjtése). Mit gondol erről?

nagykorosi korhazAzt gondolom, hogy nagyon jó koncepció alapján lett felépítve a Richter Egészségváros rendezvény. Azok a lakosok, akik eddig is elkötelezettek voltak a város, a helyi kórház irányában, azok most is motiváltak lesznek a részvételt illetően. Nagykőrösen nem túlzás azt állítani, hogy az átlagosnál is magasabb a lokálpatriotizmus. Bizonyítja ezt, hogy amikor a kilencvenes években megépült ez a kórház, akkor a város lakossága egyöntetűen támogatta az önkormányzat ezen döntését, erkölcsileg és anyagilag is, mai napig nagyon sok helyi ember a személyi jövedelemadójának 1 százalékát is a kórház javára ajánlja fel. Ezért is gondolom azt, hogy nagy vonzerő lesz a lakosság számára a Richter Egészségváros adománypont-gyűjtési rendszere, mert ha így az egyének hozzá tudnak járulni a kórházuk fejlődéshez, akkor igen is elmennek az eseményre, sőt elhívják a szomszédasszonyt, a barátnőt és a rokonokat is a környező városokból.

Az egész napos rendezvény végén a résztvevők aktivitásának és a Richter felajánlásának köszönhetően összegyűlő adomány minden alkalommal a helyi egészségügyi létesítmény, kórház célját segíti. Önök mire tervezik felhasználni az adományt?

A rehabilitáció mellett intézményünkben járóbeteg-szakellátás is zajlik. Ez utóbbi az elmúlt időszakban kissé mostohagyerek szerepben volt. Ezen a helyzeten szeretnék most egy kicsit változtatni. A Richter Egészségváros rendezvényen összegyűlő adományból a legtöbb beteget ellátó szakrendelésnek, a szemészetnek szeretnénk kedvezni. Ezen a szakrendelésen napi 80-100 pácienst látunk el. A szemészet munkájához szükséges eszközt, első sorban egy réslámpát szeretnék beszerezni az adományból.