11 év után ismét Berettyóújfaluba érkezett a Richter Egészségváros

A lakossági aktív részvételének köszönhetően 13.416.000 forintot adományozott a Richter a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus számára

Második alkalommal szervezték meg Berettyóújfaluban a Richter Egészségvárost. Az ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon való részvétellel ugyanakkor a lakosok nemcsak saját egészségükért tehettek, de aktív részvételükkel támogathatták a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campust is. Hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Berettyóújfalu lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére összesen 13.416.000 Ft adomány gyűlt össze, amelyből a szülészeti ambulancia és az alapellátási ügyelet fejlesztését valósítja meg a Campus.

Magyarországon a halálesetek jelentős része szív- és érrendszeri problémákra vezethető vissza, de a különböző daganatos megbetegedések is a vezető halálokok közé tartoznak. Az elkerülhető halálozás aránya hazánkban szintén jóval magasabb az EU átlagnál, mindemellett Magyarország a születéskor várható élettartam tekintetében sem teljesít jól. A különböző kockázati tényezők közül kiemelt problémát jelent a dohányzás és az elhízás.[1] Az életmódbeli és környezeti tényezőknek, valamint a prevenciónak hatalmas szerepe van az egészségben eltöltött életévek tekintetében, ezért a különböző szűrővizsgálatok és egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok jelentősége elvitathatatlan.

Dr. Muraközi Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus igazgatója is megosztotta gondolatait az Egészségvárossal kapcsolatosan: „A mai nap számomra is több okból kifolyólag fontos. Egyrészt büszke berettyóújfalui vagyok, itt élek, itt dolgozom, tehát szeretném, hogyha meg tudnánk mutatni, hogy igazi közösség vagyunk, és tudunk együtt, egymásért tenni. Másrészt az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése rendkívül fontos, ami az egészségügyi szakemberek dolgát is könnyebbé teszi, hiszen sokkal egyszerűbb megelőzni a betegségeket, mint gyógyítani.

A színpadi köszöntőbeszédek során Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere szólt először az Egészségváros résztvevőihez: Egy büszke település vezetőjeként állok itt most, hiszen ismét házigazdái lehetünk a Richter Egészségvárosnak. Legalább olyan jó házigazdái szeretnénk lenni ma is ennek a rendezvénynek, mint a legelső Egészségvárosunk során. Ma minden arról szól, hogyan tudjuk megőrizni az egészségünket, és hogy minél több információt szerezhessünk az egészségi állapotunkról. Legyen ez a nap a jótékonyságé, hiszen minden egyes szűrésen, tanácsadáson és előadáson való részvétellel a helyi egészségügyi intézményt támogathatjuk, ami már 96 éve szolgálja a Hajdú-Bihar vármegyében élő emberek egészségét. És legyen ez a nap a találkozásoké is, hiszen sok mindenkivel találkozhatunk ma itt, köztük nagyon sok ismert emberrel is, akiknek szívügye az egészségmegőrzés.

A rendezvény megnyitóján Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője elmondta„A Richter Gedeon Nyrt. a hazai egészségügy elhivatott támogatójaként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy segítse a lakosokat egészségtudatosságuk fejlesztésében és egészségük megőrzésében. A 15 évvel ezelőtt elindított programsorozat célja, hogy amellett, hogy felhívjuk a prevenció fontosságára a figyelmet, ingyenesen, előzetes időpontfoglalás nélkül biztosítsunk lehetőséget számos szűrésen, egészségügyi tanácsadáson való részvételre. Emellett pedig fontos küldetésünk, hogy támogatni tudjuk a hazai egészségügyi intézményeket fejlesztési céljaik megvalósításában. Berettyóújfalura immár másodszor érkeztünk, és bízunk benne, hogy újra megtapasztalhatjuk azt a lakossági összefogást, amit 2013-ban már láthattunk, és az akkor elért 5.459.300 forint adományt ma sikerül legalább megduplázni.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus szakemberei változatos, hiánypótló egészségügyi előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról, de a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a boldogság megteremtéséről beszélgetett a résztvevőkkel. Ezen felül Katus Attila aerobik-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára. Az UNICEF a gyermekek testi-lelki egészségmegőrzésével kapcsolatosan tartott előadást, de az Aktív Iskola és a KórházSuli programmal is megismerkedhettek az érdeklődők.

A hiánypótló szűrések és tanácsadások mellett a színpadon is izgalmas programok várták a helyszínre látogatókat. Katus Attila alaposan megmozgatta a helyszínre érkezőket a délelőtt folyamán. Az aerobik órát követően előadással-bemutatóval készült többek között a Rengő Néptánc Egyesület, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház senior csoportja és a Piruett Tánc Stúdió, de a Berettyóújfalui SZC Bessenyei György Technikumnak köszönhetően egy izgalmas önvédelmi bemutató is várta a helyszínre érkezőket. Annak érdekében, hogy minél vidámabb hangulatban gyűjthessék az adománypontokat a résztvevők a Campus számára Kollányi Zsuzsi és Molnár Andi is színpadra lépett.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Berettyóújfalu lakosságának egészségmegőrzésében. „Berettyóújfalu ismét bebizonyította, hogy nemcsak a saját egészségük megőrzése, de a Campus támogatása is fontos az itt élők számára. Köszönjük, hogy egész nap aktívan velünk tartottak itt a Szent István téren. De arra is újra fény derült, hogy a rendszeres szűrések életet menthetnek! A prosztataszűrésen 127-en vettek részt, vérnyomásmérésre 363 fő, és több esetben is 200 feletti értéket mértek. Inbody testösszetétel mérésre összesen 145-en jelentkeztek, és összesen 30 főnek javasoltak további kivizsgálást. Koleszterin-mérésen 446-an vettek részt. Örömmel osztom meg a végeredményt, mely alapján 13.416.000 Ft adományt adhatunk át a Campus számára. Ezzel immár összesen 688.699.700 forintot adományozhattunk különböző hiánypótló egészségügyi fejlesztések megvalósítására a programban részt vevő egészségügyi intézményeknek.”

Dr. Muraközi Zoltán örömmel fogadta az adományt: „Köszönöm a mai résztvevőknek azt, hogy aktivitásukkal hozzájárultak a Campus adománycéljának megvalósulásához, ami a szülészeti ambulancia és az alapellátási ügyelet fejlesztése. Az adománynak köszönhetően egy olyan fejlesztést tudunk megvalósítani, ami mindannyiunk egészségét szolgálja majd.”

Sok értékes adománypont gyűlt össze az online aktivitásoknak köszönhetően is

Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Szent István térre élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campusnak, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 1.395.000 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és a különböző programelemeken való aktív részvétele Berettyóújfaluban is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 13.416.000 forintra emelkedett. Ezt az összeget a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus a szülészeti ambulancia és az alapellátási ügyelet fejlesztésére fordítja majd.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

[1] State of Health in the EU Magyarország Egészségügyi országprofil 2023: https://health.ec.europa.eu/document/download/e5c2e963-4ddc-421b-8291-32f845460f17_en?filename=2023_chp_hu_hungarian.pdf