Interjú Dr. Muraközi Zoltánnal, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus igazgatójával

„Érdemes kiemelni a szűrésekkel korán felfedezhető és kiszűrhető betegségeket, melyek ennek eredményeként gyógyíthatóak, kezelhetőek. Nagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy az egészségesen vagy egyensúlyban tartott betegségekkel sokkal teljesebb élet élhető. Ebben a rendszeres szűréseknek óriási szerepe van.”

Június 8-án Berettyóújfaluba érkezik a Richter prevenciós programsorozata, a Richter Egészségváros, hogy az ingyenes szűrésekkel, tanácsadásokkal és előadásokkal segítséget nyújtson a lakosok számára egészségük megőrzésében, a közösségi összefogás eredményeként pedig a helyi egészségügyi intézmény számára is támogatást nyújtson. A Szent István téren megrendezésre kerülő esemény kapcsán a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus igazgatóját, Dr. Muraközi Zoltánt kérdeztük az egészségtudatosság fontosságáról, a szülői példamutatásról, de azt is megtudhattuk, hogy milyen fontos fejlesztés megvalósítását szeretné kezdeményezni a Campus az összegyűlt adományból.

Sokszor halljuk, hogy az egészségtudatos életmód kialakítására már egészen fiatal kortól szükség van. Hány évesen érdemes ezt elkezdeni, és hogyan mutathatnak jó példát a szülők gyerekeik számára?

A tudatos egészséges életmód kialakítása folyamatosan történik életünk során. Már kisgyermekkorban a helyes példa mutatásával ki lehet és kell is alakítani a megfelelő szokásokat, pl. egészséges étkezéssel, rendszeres fogmosással, testedzéssel stb. Mivel a kisgyermek első életéveiben a családon belüli mintákkal találkozik, így a családtagok, de legfőképpen a szülők viselkedése, életvitele lesz minta a számára. Szerencsés, ha a szülők erre a szerepre is tudatosan készülnek, és a rendszeres, egészséges életmód formáit gyakorolva alakítják ki a család életvitelét. Ez meghatározó a gyermek életében, még akkor is, ha a későbbiekben más ingerek, tapasztalatok is érik, mikor már a kisebb-nagyobb közösségek (óvoda, iskola, baráti kör) tagja lesz.

Mit gondol, hogyan lehetne erősíteni az egészségtudatosság fontosságát a lakosság körében?

Egyrészt neveléssel, felvilágosítással: folyamatosan, minden korcsoportot a megfelelő formában és csatornán nevelni és tájékoztatni kell az egészséges életmód előnyeiről. Természetesen ez egyrészt nem egy gyors és látványos eredménnyel kecsegtető feladat, hiszen akár egyetlen ember „átfordítása” az egészségtudatos lét felé egyéni szinten ugyan hatalmas eredmény, de társadalmi szinten még elhanyagolható. Azonban hiszem, hogy a szisztematikus és odaadó munka meghozza az eredményt.

Másrészt pozitív példákkal: minden közösségben vannak olyan személyes példák, melyek az egészségtudatosságot erősíthetik. Egy életmódváltáson átesett szomszéd, munkatárs, egy követhető diétával egyensúlyba került diabéteszes rokon, egy rendszeresen sportoló, sportsikereket elérő, emellett jól tanuló iskolatárs mind alkalmas pozitív példának.

Ön mit tesz annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét?

Sajnos nálam is fellépett egy krónikus betegség, mely ráébresztett arra, hogy itt az ideje életmódot váltanom. Legelső és legegyszerűbb lépés volt a cukros üdítők azonnali és teljes eltávolítása az életemből. Ezt a diéta bevezetése és kialakítása követte, mely nem látványos, nem drasztikus volt, hanem egy értelmezhető és könnyen elfogadható minőségi és mennyiségi változtatás. Ezzel párhuzamosan a rendszeres testmozgást is elkezdtem. Ennek már több mint 15 éve. Az eredmény: az állapotom egyensúlyban van, közel 30 kilóval csökkent a testsúlyom, a mozgás és aktív pihenés a mindennapok részévé vált, jóval fittebbnek érzem magam ilyen idősen, mint akkor, mikor az egészet elkezdtem. Fontos: nem kampányszerű „nulldiéta”, nem egyszeri fellángolás, hanem rendszeres, kitartó, de könnyen elfogadható apró változások sorozata, mely aztán egy igazi életmódváltásba torkollott. Ezt tettem, és hasonlót javaslok mindenkinek.

Milyen naprakész egészségügyi adatokkal szemléltethető jól a prevenciós szűrések fontossága?

A „száraz” egészségügyi statisztikai adatok közül érdemes kiemelni a szűrésekkel korán felfedezhető és kiszűrhető betegségeket, melyek ennek eredményeként gyógyíthatóak, kezelhetőek. Nagyon fontos annak hangsúlyozása, hogy az egészségesen vagy egyensúlyban tartott betegségekkel sokkal teljesebb élet élhető. Ebben a rendszeres szűréseknek óriási szerepe van.

Véleménye szerint hogyan lehetne elérni, hogy az emberek rendszeresen vegyenek részt egészségügyi szűréseken?

A megfelelő figyelemfelhívás, tájékoztatás mind-mind segítő jelleggel járul hozzá, hogy minél többen részt vegyenek rendszeres szűréseken. Ennek ragyogó példája a több mint egy évtizede zajló Richter Egészségváros program is, hiszen aki részt vesz ezeken a szűréseken, az azt is megtudhatja, hogy ezek a vizsgálatok csak pár percet „vesznek” el az életéből, de akár éveket adhatnak hozzá!

Berettyóújfaluban is számos különböző ingyenes szűrésen vehetnek majd részt az érdeklődők. Ön ezek közül mely szűréseket tartja kiemelten fontosnak, s miért?

Úgy ítélem meg, hogy egy kiforrott, jól tematizált szűrési csomagot kapunk a Richter Egészségváros által. Mindenkinek más-más lehet a preferenciája. A magam részéről azokat a szűréseket tartom igazán nagy jelentőségűnek, melyek olyan betegségeket képesek kiszűrni, melyek a mindennapi életet nem befolyásolják az első időkben, de amikor már tünetekkel jelentkeznek, akkor sokkal nagyobb problémát okoznak. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes nőgyógyászati betegségek mind kezelhetőek a korai felismerést követően.

Az Egészségfejlesztési Iroda-Berettyóújfalu játékos prevenciós gyakorlatokkal is készül az érdeklődők számára. Miért pont ezzel a programelemmel készülnek?

A Richter Egészségváros programja a szűrések, tanácsadások révén elsősorban a felnőtteknek szól. Azonban ezt a rendezvényt egy családi eseményként képzeljük el, így az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai a játékos prevenciós gyakorlatokkal a gyermekközösséget, a gyermekekkel kilátogató családokat célozzák meg, ezzel színesítve az Egészségváros családi programjait. Ezek a programok egyébként nagy sikerrel futnak a helyi óvodákban és iskolákban is.

Önök mire szeretnék felhasználni az adományt, s ez miért lesz hasznos a település számára?

A szülészeti ambulancia és az alapellátási ügyelet fejlesztésére szeretnénk az adományt felhasználni. Szakmai és lakossági megkeresések alapján döntöttünk így, ennek eredményeként a szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatra várókat el tudjuk majd különíteni a sürgősségi ellátásra váró betegektől és ezzel egy időben fizikailag egy helyre tudjuk telepíteni az alapellátási ügyeletet is a sürgősségivel. Így a betegeknek egy helyen kell jelentkezniük ügyeleti időben, bármilyen szintű az ellátási igényük.

Mit üzenne azoknak, akik még nem biztosak abban, hogy részt vegyenek-e a Richter Egészségvároson?

A Richter Egészségváros egy nagyszerű lehetőség, hogy valamit tegyünk egészségünk érdekében. Ugyanakkor egy kellemes kikapcsolódás és szórakozási lehetőség is – hiszen ne feledjük, hogy a szűrések mellett számos egyéb érdekes és látványos programelem is jelen lesz, melyeken részt vehetünk családdal, barátokkal, jó ismerősökkel, és a rendelkezésre álló ingyenes szűréseknek köszönhetően képet kaphatunk egészségügyi állapotunkról. A kellemesen eltöltött nap után pedig mindenki elmondhatja, hogy nem csak önmagáért, hanem a DEKK Gróf Tisza István Campusért is tett valamit, amit ez úton is megköszönünk a Richternek és a lakosságnak is!

Dr. Muraközi Zoltán
Debreceni Egyetem Klinikai Központ
Gróf Tisza István Campus
campus igazgató