Interjú Nyiri Tiborral, Szerencs polgármesterével

„Elengedhetetlennek tartom a folyamatos egészségmegőrzést, de fontos az ilyen akciószerű különleges alkalom, ahol olyan mérésekre, vizsgálatokra is lesz lehetőség, amelyekre a hétköznapokban sokat kellene várni. Mindezt természetesen ingyenesen, rövid idő alatt. (…) A rendezvény óriási értéke, hogy a mai befelé forduló világunkban meg tudjuk szólítani és mozdítani a közösségeinket. Én nagyon bízom benne, hogy sokan részt vesznek majd a városunkba először ellátogató Richter Egészségvároson.”

Május 25-én Szerencsre érkezik a Richter Egészségváros. A lakosok részvételükkel az ESZEI Szerencset támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Egy interjú keretein belül Nyiri Tibort, a település polgármesterét kérdeztük többek között a lakosok egészségtudatosságáról, de azt is megtudhattuk, hogy mennyire aktívak a szerencsiek a lakossági összefogást igénylő közösségi programokon.

Mennyire jellemző a szerencsi lakosok életmódjára az egészségtudatosság?

Általában itt is jellemző, ami országszerte. Amikor elveszni látszik és megrendül az egészség, akkor nagyon fontossá válik az egészségtudatosság. Legtöbben úgy gondolják, hogy nincsenek panaszaim, nem vagyok beteg, tehát nincs is mit tenni az egészségem érdekében. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek Szerencsen egészségtudatos emberek. Sokat dolgozunk azon, hogy egyre többen legyünk ebben a táborban. Ezért kiemelkedően fontos lesz a város életében május 25-e, amikor először láthatjuk vendégül a Richter Egészségváros programját!

Mit gondol, mit tehet egy polgármester annak érdekében, hogy az ott élők minél egészségesebben élhessenek?

Sokat, mert szívügye lehet a sport. A testmozgást kisgyermekkorban kell elkezdeni, hogy az váljon cselekvési automatizmussá, és épüljön be szervesen az életünkbe. Nagyon jó példa az egészségmegőrzésre a néhány éve alakult nordic walking csoport, akik főként idősebb emberekből álló közösség, hetente több alkalommal aktív mozgással tesznek egészségük érdekében. Városunkban szervezett sportolásra is van lehetőség, Szerencs Város Sportegyesületében 9 szakosztály van, ez több száz szerencsinek ad lehetőséget a mindennapi testedzéshez. Folyamatosan fejlesztjük a sportinfrastruktúrát, ha csak az elmúlt éveket nézem, két nagyméretű labdarúgó pályát, egy hétszáz méteres futókört, több kilométer hosszan kerékpárút hálózatot, 4 kondiparkot építettünk, és hogy a kisebbekre is gondoljunk, 4 modern játszótérrel lettünk gazdagabbak. Az uszodánkat pedig felújítjuk, korszerűsítjük. Örömmel tölt el, hogy egyre több embert látok Szerencsen kerékpározni, futni, gyalogolni. Az egészségi állapot ellenőrzése is fontos, amelyre rendkívüli alkalom lesz a május végi Egészségváros. A városunk fenntart egy modern rendelőintézetet, ahol magas színvonalú munka folyik. Sokat áldozunk arra, hogy a gyorsan fejlődő orvosi diagnosztikával tartsuk a lépést. Az elmúlt években felújítottuk a röntgen gépet, új szívultrahang műszert, többfunkciós műtőasztalt, endoszkópos műszert, computer tomográfot vásároltunk. A közeljövőben közel 200 millió forintos pályázatból fog tovább épülni az infrastruktúra. Az Egészségváros célja a méréseken és a tanácsadásokon, valamint a családi programokon kívül, hogy a Szerencsre szánt adományból egy csontsűrűség mérő készüléket vásároljunk. Amennyiben a Szerencsen, Ondon és a környéken élők kellő számban részt vesznek a programokon, akkor ez az álmunk is megvalósul. Úgy, hogy egészségünkben gazdagodunk, és gyakorlatilag a részvételért miénk lehet a műszer. Fontos, hogy a polgármester és a képviselő testület sokat tegyen az itt lakók egészségéért, de a legtöbbet mégis az egyén tehet saját egészsége érdekében!

Milyen sportolási lehetőségek, szabadidős programok állnak rendelkezésre a lakosság számára, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához?

A fent említetteken kívül rendszeresen szervezünk túrákat, futóversenyeket, kerékpártúrákat, és szinte minden közösségi rendezvénynek része valamilyen sporttevékenység. Rendszeresen tartunk egészség megőrzésével kapcsolatos előadásokat. A Háló nevezetű nonprofit szervezettel egészségmegőrző napokat, előadásokat. A legnagyobb foglalkoztató Nestlé céggel és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével Gyere néven gyermekeknek egészségprogramot szerveztünk, amely keretén belül az egészséges táplálkozás került a fókuszba. A város az itt működő intézményekkel kábítószerhasználattal kapcsolatos fórumot hozott létre, amelynek célja a prevenció. Szűrővizsgálatokat szerveztünk a városban és környékén élő gyermekeknek több témában. A nemrég tomboló Covid- járvány idején a házi segítő szolgálattal és a családsegítő szolgálatunkkal a rászorulók számára segítséget nyújtottunk a járvány adta nehézségek leküzdésében. Fa ültetéssel, újabb zöld területek, zöld folyosók létrehozásával, több ezer évelő növény elültetésével elviselhetőbbé tettük a mikroklímát és tisztábbá a levegőt. Bővítettük és felújítottuk a kerékpárút-hálózatot, amelyet tovább szeretnénk építeni, és ezzel tovább népszerűsíteni a kerékpáros közlekedést. A testvérvárosaink lakóival, diákjaival, sport versenyeket, egészségnapokat tartottunk. Közös pályázatok írásával dolgozunk a folytatáson.

Ön mit tesz saját egészsége megőrzése érdekében?

Éppen a jövőhéten szervezem meg 22. alkalommal elhunyt barátom emlékére a Kiss Attila túrát, amely 20 kilométer gyaloglást jelent, már aki vállalja a teljes hosszt, de természetesen Madarak és fák napja környékén a természet csodáira is rácsodálkozunk. A Szerencsi-dombság - ahol vezet a túra -, egy gyönyörű vidék, ajánlom mindenkinek, hogy közelebbről is ismerkedjen meg vele. Végig jártam az országos kék-túrát, és sokszor teljesítettem olyan teljesítmény túrákat, mint a Mátra-bérc 56, Kinizsi 100, Cserhát 50, Karancs - Medves 50, Bükk 50, Zemplén 50 és még hosszasan sorolhatnám. Az okosórának köszönhetően a mozgáshoz kapcsolódó napi célom az 1000 kalória elégetése. Amennyiben lehetőségem van rá, az egészséges ételt választom: például biztos, hogy minden reggel zöld teával kezdem a napot, és egy pohár szekszárdi vörösborral zárom. Heti rendszerességgel egy masszázzsal oldom izmaim feszültségét. Amennyiben tehetem, gyalogosan közlekedem. Naponta fogyasztok nyers zöldséget és gyümölcsöt, törekszem legalább napi 2 liter folyadék elfogyasztására. Van egy kiskertem, ahol hetente több alkalommal munkálkodom azon, hogy vegyszer mentesen termeljek zöldséget és gyümölcsöt. Évente részt veszek szűrővizsgálatokon, ennek kiegészítésére jó alkalom lesz a szerencsi Richter Egészségváros.

Véleménye szerint miért hasznos a lakosság számára, hogy Szerencsre érkezik az Egészségváros?

Elengedhetetlennek tartom a folyamatos egészségmegőrzést, de fontos az ilyen akciószerű különleges alkalom, ahol olyan mérésekre, vizsgálatokra is lesz lehetőség, amelyekre a hétköznapokban sokat kellene várni. Mindezt természetesen ingyenesen, rövid idő alatt. Közben a családdal érdekes előadások, beszélgetések közben egy kellemes napot is el lehet tölteni. A városnak ez egy nagy megtiszteltetés, hiszen az országban mintegy 100 helyszínen, azon belül csak két helyszínen volt erre lehetőség a vármegyénkben. Felhívja a figyelmet arra, hogy az egészség megőrzéséért nem csak akkor kell tenni, ha már egészségügyi problémáink vannak.

Ön melyik programokon fog személyesen részt venni a rendezvény során?

Én mindet ki szeretném próbálni, amire lehetőségem lesz, ezáltal is jó példával járva, és gondolva a saját egészségemre is. Természetesen, ami a férfiaknak szól és az időbe belefér. Szeretném a családomat is magammal vinni, különösen az unokáimat, hogy már gyermekkorban érezzék az egészségünk megőrzésének fontosságát!

Ahogyan minden alkalommal, a szerencsi Egészségvároson is a közös Egészségsétával veszi kezdetét a rendezvény. Mennyire aktívak a szerencsi lakosok az ehhez hasonló, lakossági összefogást igénylő közösségi programokon?

A rendezvény óriási értéke, hogy a mai befelé forduló világunkban meg tudjuk szólítani és mozdítani a közösségeinket. Én nagyon bízom benne, hogy nagyon sokan részt vesznek majd a városunkba először ellátogató Richter Egészségvároson.

Milyen extra meglepetéssel készülnek az aktív résztvevők számára?

A rendezvény résztvevői számára Szerencsi csokoládégyártás történetét bemutató könyvvel, almával, müzli szelettel és fürdő belépővel fogunk készülni, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy minél több szűrésen-tanácsadáson vegyenek részt a nap folyamán.

Mit üzenne az embereknek, miért vegyenek részt a programon?

A legfontosabb érték az egészség, amiért mindenkinek aktívan tennie is kell. Nem kerül pénzbe a vizsgálat, ingyenes, helyben van, azonnal kap visszajelzést, meg tudjuk mutatni a közösségnek az erejét, ha sikerül elérni a kitűzött célt, a csontsűrűség mérő eszköz megvásárlását. Egy kellemes napot tölthetünk családunkkal változatos programok megélésével, egészségünk szolgálatában, országosan ismert emberek társaságában.