Interjú Dr. Bobkó Gézával, az ESZEI Szerencs igazgató főorvosával

„A Richter Egészségváros során összegyűjtött adományösszegből az intézet ellátási területén élő, 50 000 lakos női populációja számára könnyíthetnénk meg a vizsgálathoz való hozzáférést.”

Május 25-én Szerencsre érkezik a Richter prevenciós programsorozata, a Richter Egészségváros. A lakosok részvételükkel az ESZEI Szerencset támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Egy interjú keretein belül Dr. Bobkó Gézát, az intézmény igazgató főorvosát kérdeztük az egészségtudatosság és a prevenciós szűrések fontosságáról, de azt is megtudhattuk, hogy milyen fontos egészségügyi fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a Richter Egészségváros során összegyűjtött adományösszegből.

Sokszor halljuk, hogy az egészségtudatos életmód kialakítására már egészen fiatal kortól szükség van. Hány évesen érdemes ezt elkezdeni, és hogyan mutathatnak jó példát a szülők gyerekeik számára?

Az egészségtudatos életmód kialakítására meglátásom szerint is már csecsemő- kisgyermek kortól szükség van. Ebben nagy szerepe van mind a szülőknek, mind a bölcsődei vagy óvodai nevelőknek. Az egészségtudatos életmód alapfeltételei a helyes és rendszeres táplálkozás bevezetése a gyermekeknél, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a mozgás beépítése életvitelünkbe, rendszeres és sok kint tartózkodás a friss levegőn, a szabadban lehetőleg napfényben, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ezek együttesen a gyermekeket és persze később a felnőtteket is kiegyensúlyozottá teszik és megteremtik a megfelelő lelki egyensúlyt. Ha ezek már gyermekkortól beépülnek az életünkbe, később sokkal könnyebb megtartani őket.

Mit gondol, hogyan lehetne erősíteni az egészségtudatosság fontosságát a lakosság körében?

Az egészségtudatosság fontosságát a lakosság körében pozitív propagandával lehetne erősíteni, és ehhez a mai világban már rendelkezésre áll az online tér, hiszen széles körben telefonon, tableten, laptopon vagy számítógépen is van lehetőség az azonnali információszerzésre. Emellett nagyon fontos az oktatási intézmények szerepe is, hiszen a gyermekek és szülők is bizalommal fordulnak ezen intézmények pedagógusaihoz, adnak véleményükre, számít a hozzáállásuk. Természetesen ezt az utóbbi években már központilag, rendeletekkel is szabályozzák, például: só mennyiség csökkentése a menzai étkezdékben.

Ön mit tesz annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét?

Az első kérdésben felsoroltak ugyanúgy rám is igazak. Odafigyelek a táplálkozásomra és itt nagyon fontos szempont az ételek minősége is. Igyekszem beépíteni az életembe a mozgást, mindenki megtalálhatja az életkorának és teherbírásának, egészségének megfelelő mozgásformát. Én például sétálok és biciklizek. Meglátásom szerint a lakosság körében az alap probléma abból is adódik, hogy a helyes táplálkozás beépítése az étkezésbe nagyobb anyagi terhet ró a családokra, és ezt sokan nem engedhetik meg maguknak.

Milyen naprakész egészségügyi adatokkal szemléltethető jól a prevenciós szűrések fontossága?

A legfontosabb statisztikai adatok, melyek felhívják a lakosság figyelmét a prevenciós szűrések fontosságára az alábbiak:

Születéskor várható élettartam: országosan átlagosan nőknél 79 év, férfiaknál 72 év.

Halálozási ráta: A leggyakoribb halálok mind a nők és férfiak körében a szív- és érrendszeri, valamint a rákbetegségek. A magyarországi halálozási viszonyok alig változtak az utóbbi   évtizedben, és a népességszám csökkenésében nagy szerepet játszik az is, hogy 2023-ban míg 85 200 gyermek született, addig 127 200 ember halt meg, ami azt jelenti, hogy 42 000 fővel csökkent az ország lakossága, például mintha elnéptelenedett volna Gödöllő.

Magyarországon ezek a számok sajnos elég negatív képet mutatnak. Az utóbbi években országunk a környező országokhoz képest is nagyon elmaradt. Az ország szétszakadt, és országrészenként, vármegyénkként változó ezen adatok eredménye. A legrosszabb Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, míg a legjobb eredmények Győr-Moson-Sopron vármegyében, Vas vármegyében és Zala vármegyében. Fővárosunkban, Budapesten kerületenként változnak az erre irányuló statisztikai adatok. A legrosszabb eredmények a VII., VIII. kerületben vannak, míg a legjobb – nyugat-európai színvonalú – eredmények a budai oldal kerületeiben.

Véleménye szerint hogyan lehetne elérni, hogy az emberek rendszeresen vegyenek részt egészségügyi szűréseken?

Az egészségügyi szűréseken való részvételt nagyban meghatározza a családméret, a nem és az iskolai végzettség. Minél magasabban kvalifikált valaki, annál jellemzőbb, hogy egészségtudatosan él, és részt vesz a megfelelő egészségügyi szűréseken. Az emberek szűrővizsgálatokon való részvételi szándékát pozitív kampánnyal és anyagi vagy egyéb hozzájárulásával lehetne motiválni.

Az alap szűréseken túl az ESZEI szakemberei plusz szűrési lehetőségeket is biztosítanak majd azok számára, akik ellátogatnak a rendezvényre. Pontosan milyen vizsgálatokkal készülnek, és miért tartják ezeket fontosnak?

Szemészeti szűrésünk lesz, melyet azért tartunk fontosnak, mert a magas vérnyomást leghamarabb a szemfenék ereinek ellenőrzésével lehet leghamarabb észre venni.

Fül-orr-gégészeti szűréssel is készülünk, mivel általánosságban elmondható, hogy nagy a zajártalom, és sok halláskárosult ember él úgy, hogy nem is tud a problémájáról.

Szájhigiéniai szűréssel pedig azért készülünk, mert ez nem egy kifejezetten ismert szűrés a lakosság körében, ezért ezt a lehetőséget is szeretnénk megismertetni a résztvevőkkel. Ennek a szűrésnek a fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre gyakrabban fordul elő szájüregi daganat, főleg a dohányzók körében.

Önök mire szeretnék felhasználni az adományt, s ez miért lesz hasznos a település számára?

Az adománycélunk egy csontsűrűségmérő készülék beszerzése lesz. Az eszközre azért van szükség, mert kifejezetten a 40 év feletti női lakosság számára ajánlott vizsgálat végezhető el a segítségével, mely pontos képet ad a csontok állapotáról, így ennek eredményeként a kezelés is célzott lehet. Az osteoporosis, vagyis a csontritkulás a női lakosság körében népbetegségnek számít, és ezzel a vizsgáló berendezéssel pozitív irányba tudjuk befolyásolni ezen esetek számát. Mivel intézetünkben heti több napon is van reumatológia és nőgyógyászati szakrendelés, így a vizsgálat annak keretein belül, helyben végezhető lenne, és amennyiben szükséges, van lehetőség gyógyszeres kezelés felírására a drasztikus csontritkulás elkerülése érdekében. Ezzel az intézet ellátási területén élő 50 000 lakos női populációja számára könnyíthetnénk meg a vizsgálathoz való hozzáférést.

Mit üzenne azoknak, akik még nem biztosak abban, hogy részt vegyenek-e a Richter Egészségvároson?

Üzenném azoknak, akik bizonytalanok benne, hogy részt vegyenek-e a Richter Egészségvároson, hogy használják ki a lehetőséget, hogy helyben a legjobb szűrésekkel, a legjobb szakemberek várják őket ingyenesen, családi programokkal egybekötve. Ilyen céggel, mint a Richter még nem találkoztam, aki ilyen magas anyagi ráfordítást áldoz a lakosság egészsége érdekében.