ADOMÁNYREKORD, 11.827 SZŰRÉS, TÖBB EZER RÉSZTVEVŐ, ÖSSZESEN TÖBB MINT 105 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS A HAZAI EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKNEK – 2023-BAN IS SIKERES ÉVET ZÁRT A RICHTER EGÉSZSÉGVÁROS

Budapest, 2023. október 9. – Hatalmas érdeklődéssel és adományrekorddal zárult a Richter Egészségváros idei országjáró prevenciós programsorozata. A Richter Gedeon Nyrt. alapadománya minden állomáson 3.500.000 forintról indult, amelyet a résztvevők az ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon való részvételükkel tovább gyarapíthattak. A lakossági összefogásoknak köszönhetően idén több mint 105 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó vállalat a programban részt vevő egészségügyi intézmények számára.

A Richter Gedeon Nyrt. prevenciós programsorozatának eddigi 100 állomásán már közel 222 ezren vettek részt, és több mint 230 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően az elmúlt 14 év alatt összesen több mint 614 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott intézmények javára, ami jelentős mértékű támogatást jelent a hazai egészségügyi ellátórendszer fejlesztését illetően.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül is.

A tavaszi szezon során a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház számára 7.983.000 forint, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak 13.786.500 forint, az SZTE-Szegedi-Tudományegyetem Szent-Györgyi-Albert Klinikai Központ számára 15.214.000 forint, míg a Mátészalkai Kórház részére 19.018.000 forint gyűlt össze a résztvevők aktivitásainak köszönhetően. Az adománypontgyűjtés szeptemberben is folytatódott. A 2023-as őszi évadban a Bajai Szent Rókus Kórház számára 12.848.500 forint, a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet számára 13.625.000 forint, a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ számára pedig 23.372.500 forint adomány gyűlt össze, így a jubileumi 100. Egészségváros alkalmával az adományrekord is megdőlt október 7-én a veresegyházi Kálvin téren.

EV1011b

A saját egészségügyi állapotuk megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy elektrokoagulátor készülék, egy speciális szívultrahangfej, egy ultrahang készülék beszerzése, továbbá a poszt-COVID ellátás korszerűsítését, orvostechnikai eszközbeszerzést és orvostechnológiai fejlesztést, valamint a betegellátás színvonalának javítását is elősegíthették aktivitásukkal az idei Egészségvárosok résztvevői.

EV1011a

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezeléséről is.

Az Egészségváros védnökei idén is izgalmas előadásokkal várták a rendezvényre látogatókat. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra, Jaksity Kata, Béres Alexandra és Molnár Andi életmód tanácsait hallgathatták meg a résztvevők. Az Agora előadósátorban Radványi Dorottya és Kertész Éva vezette az egészségügyi beszélgetéseket, míg Katus Attila jóvoltából aerobik órán vehettek részt a helyszínekre látogatók. Rudolf Péterrel, a Richter Gedeon életét bemutató Nem tűntem el című film főszereplőjével Budapesten egy közönségtalálkozón, Veresegyházon pedig egy jubileumi kerekasztal-beszélgetés keretein belül találkozhattak az érdeklődők.

Virtuális adománypont-gyűjtéssel is sokan támogatták az egészségügyi intézményeket

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 5.632.500 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a közvetítések során elhangzott hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizennégy éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől.

A prevenciós programsorozattal legközelebb 2024 tavaszán találkozhatnak ismét, addig is kövessék figyelemmel az Egészségváros hivatalos weboldalát valamint Facebook oldalát, vagy tekintsék meg az eddigi 100 alkalom adományátadásairól készült összefoglaló videót.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.