Adományrekorddal zárult a Richter Egészségváros 100. jubileumi rendezvénye Veresegyházon

Idén ősszel Veresegyházra is ellátogatott a Richter Egészségváros, ahol a Kálvin téren gyűjthették az adománypontokat a résztvevők a helyi egészségügyi intézmény számára. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának jubileumi, 100. állomásán 22 fontos szűrésen és tanácsadáson vehettek részt, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A résztvevők saját egészségük megőrzése mellett a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Veresegyház lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére rekord összegű, összesen 23.372.500 Ft adomány gyűlt össze, ezt az összeget egészítette ki a város további 3.500.000 forinttal, amelyből orvostechnikai eszközbeszerzést és orvostechnológiai fejlesztést fog megvalósítani az egészségügyi intézmény.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési listák és a diagnózis kockázatától való félelem továbbra is a legfőbb okok közé tartoznak, amelyek miatt kevesen vesznek részt a szükséges szűrővizsgálatokon. Ezért továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a megelőzés és a betegségek korai felismerése életeket menthet.

A színpadi köszöntőbeszédek során elsőként Cserháti Ferenc, Veresegyház polgármestere szólt a résztvevőkhöz: „Nagy szeretettel köszöntöm a veresegyháziakat a Kálvin téren. Azok, akik nem itt élnek, nem biztos, hogy tudják, hogy ez a település az összefogással vált várossá, és azt hiszem, ma is látszik, hogy egy-egy ügy mögé a város lakossága mekkora lelkesedéssel tud beállni. Nagyon köszönöm a veresegyháziaknak ezt az összefogást. A képviselőtestület azt a 3,5 millió forint adományt, amit a Richter alapadományként felajánlott egészségügyi központunk támogatása érdekében megduplázza. Így azzal a reménnyel vagyok itt, hogy ezt a nap végére nem megkétszerezzük, hanem megháromszorozzuk. A legfontosabb dolog a mai nap folyamán, hogy az ingyenes programelemeken való részvétellel tegyünk az egészségünkért, ezáltal sok-sok adománypontot gyűjtve, hogy a nap végén minél nagyobb adományhoz juttassuk az egészségügyi központot, a mi Missziónkat.”

Jobban Eszter, a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ főigazgatója is megosztotta gondolatait az Egészségvárossal kapcsolatosan: „A mai nap során összegyűjtött adományból olyan eszközöket szeretnénk vásárolni, amelyek segítik, gyorsítják vagy pontosítják a betegellátást, vagy pedig akkor is dolgoznak – például a terápiás eszközök -, amikor a mi szakdolgozóink más betegeket látnak el. A Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ számára az is egyfajta muníció, hogy most itt állunk, hogy ilyen sokan vagyunk, hogy a várostól, valamint a város összes intézményétől mindig nagyon sok támogatást kapunk, és reméljük, ezt jó szívvel tudjuk viszonozni is.”

A jubileumi alkalomra való tekintettel Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója is felszólalt a Kálvin téren: „Nagyon örülök, hogy együtt lehetünk, és hogy a Richter részese lehet ennek az összefogásnak, ami ma itt Veresegyházon megvalósul. Azt hiszem, hogy a 2009-ben útjára indított kezdeményezés a mai napon is aktuális, hiszen továbbra is szükség van arra, hogy a magyar társadalom egészségtudatosságát erősítsük. Szükség van továbbá arra is, hogy az egészségügyi intézmények számára az ott zajló munka körülményeit, feltételeit érdemben javítani tudjuk. Ez pedig nagyon sok ember aprólékos, kitartó hosszútávú elkötelezettségének, munkájának köszönhető.”

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője is megosztotta gondolatait az Egészségvárosról: „A 100. ilyen alkalom után is azt látjuk, hogy hihetetlenül nagy az érdeklődés, egyre többen és többen vagyunk minden Egészségváros rendezvényen. A nagyvállalati társadalmi programoknak akkor van értelme, ha azok nem öncélúak, hanem valós társadalmi igényre próbálnak meg választ adni. Ma Magyarországon teljesen egyértelmű, hogy a prevenció és a prevencióközpontú gondolkodás népszerűsítése egy nagyon valós társadalmi igény és társadalmi probléma is egyben. Azt gondolom, hogy az Egészségvárosok alkalmával ingyenesen igénybe vehető szűrési lehetőségek nemcsak egy pici lépést jelentenek a magyar társadalom egészségügyi állapotának a javításáért, hanem az elmúlt több mint 10 év munkája már egészen nagy lépésnek számít.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ szakemberei változatos, hiánypótló egészségügyi előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról, de a lelki egészség fontosságáról és a gerincvédelemről is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett, Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan megmozgatta a helyszínre érkezőket a délelőtt folyamán. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták az Egészségváros résztvevői, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára.

A hiánypótló szűrések és tanácsadások mellett a színpadon is izgalmas programok várták a helyszínre látogatókat. Előadással-bemutatóval készült többek között a Rockin’ Board TSE- Akrobatikus Rock and Roll, a Kreadance TSE, a Capoeira Espírito Livre, a No Comment Hip Hop Tánciskola, valamint a Blero System Hip Hop Tánciskola is. Annak érdekében, hogy minél vidámabb hangulatban gyűjthessék az adománypontokat a résztvevők az egészségügyi központ számára Katus Attila, Molnár Andi és Takács Nikolas is színpadra lépett, a ScUP pedig látványos kémiai kísérletekkel színesítette a színpadi programok sorozatát.

Az ünnepi eseményen részt vett az Egészségváros fővédnöke, Rudolf Péter is, akivel egy izgalmas kerekasztal-beszélgetés keretein belül találkozhattak a helyszínre látogatók. A beszélgetést az élő közvetítésnek köszönhetően azok is figyelemmel követhették, akik az online térben csatlakoztak a pontgyűjtéshez, valamint ide kattintva a későbbiekben is megtekinthető lesz az Egészségváros Facebook oldalán.

A beszélgetés során Rudolf Péter az alábbi gondolatokat osztotta meg az Egészségvárosról: „Az ember tudja, hogy mi az a négy-öt dolog, amit az egészségével kapcsolatban szükséges megtennie. Tudja, hogy a megelőzés a leglogikusabb, tudja, hogy sportolni kell, tudja, hogy oda kell figyelni arra, hogy mit eszik, hogy tudatosnak kell lennie, tudatos polgárnak kell lennie, aki a saját jövője érdekében odafigyel önnön magára. De mégsem így élünk, mert mindig megvan az ok, és mindig megvan a felmentés, hogy miért nem így cselekszünk. És amikor van egy ilyen rendezvény, mint az Egészségváros, ahol egy nagy felkiáltójellel hatalmas figyelmet kap ez a témakör, ami a hétköznapok folyamán mindannyiunk fejében itt van, akkor ennek köszönhetően kapunk egy kezdőlökést, ami sokak számára a nullponton való átbillentést jelentheti.”

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing igazgatója osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Veresegyház lakosságának egészségmegőrzésében. „A veresegyházi Egészségvároson a mai napon is sok szűrést és tanácsadást hajtottak végre a Kálvin téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 336 vizsgálatból 11 súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 260 szűrésből 28 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok. Vérnyomásmérésen 400-an vettek részt, és több esetben is 200 feletti értéket mértek. Koleszterin-mérésen 477-en vettek részt, és 108 esetben javasoltak további kivizsgálást a szakemberek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 674 ember csatlakozott, az online térben pedig 2.459 online ponttal járultak hozzá a lakosok a Richter alapadományának növeléséhez. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a mai nap eredményével együtt a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 614.700.700 forintot adományozhattunk különböző hiánypótló egészségügyi fejlesztések megvalósítására.”

Sok értékes adománypont gyűlt össze az online aktivitásoknak köszönhetően is

Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Kálvin térre élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központnak, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 1.229.500 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és a különböző programelemeken való aktív részvétele Veresegyházon is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 23.372.500 forintra emelkedett. Ezt az összeget a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ orvostechnikai eszközbeszerzésre és orvostechnológiai fejlesztésre fordítja majd.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig több mint 230 ezer szűrést végeztek el a programhoz csatlakozó szakemberek, a lakosok aktivitásának köszönhetően pedig már több, mint 614 millió forintot adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.