12.848.500 forintot kapott a Bajai Szent Rókus Kórház

Szép eredménnyel zárult a Richter Egészségváros őszi szezonnyitó eseménye Baján - 12.848.500 forintot kapott a Bajai Szent Rókus Kórház

Idén ősszel Bajára is ellátogatott a Richter Egészségváros, ahol a Szentháromság téren gyűjthették az adománypontokat a résztvevők a helyi egészségügyi intézmény számára. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 98. állomásán 24 fontos szűrésen és tanácsadáson vehettek részt, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A résztvevők saját egészségük megőrzése mellett a Bajai Szent Rókus Kórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Baja lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére összesen 12.848.500 Ft adomány gyűlt össze, amelyből egy speciális szívultrahangfej beszerzését fogja megvalósítani a kórház.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési listák és a diagnózis kockázatától való félelem továbbra is a legfőbb okok közé tartoznak, amelyek miatt kevesen vesznek részt a szükséges szűrővizsgálatokon. Ezért továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a megelőzés és a betegségek korai felismerése életeket menthet.

Nyirati Klára, Baja polgármestere köszöntötte a bajai Egészségváros résztvevőit: „Azt mondjuk, hogy zöld Baja, biztonságos Baja és pezsgő Baja. A Richter Egészségváros szimbolizálja mind a három fogalmat, és nagyon hálásak vagyunk, hogy a mi városunkba is ellátogatott a program. Hiszen miért is vagyunk zöldek? Azért, hogy egészségesek tudjunk maradni. Mi is a biztonság? A legnagyobb biztonságérzetet az adja számunkra, amikor egészségesek vagyunk. És hogy pezsgő Baja, és a Richter Egészségváros is pezsgő, azt nem kell bizonyítanom, hiszen percekkel ezelőtt itt a színpadon olyan programot láthattunk, amitől azt gondolom, hogy a jelen lévők mindenképpen táncra perdültek volna, ha az időjárás adott lett volna hozzá. Azt kívánom, hogy használják ki a lehetőségeket, amelyek ezekben a sátrakban várják Önöket, hiszen ez az a program, ami mindenkinek jó. A résztvevőknek azért, mert ingyenesen, gyorsan szűrővizsgálatokon vehetnek részt, amellyel még pontokat is gyűjthetnek és ezekkel a pontokkal segíthetjük a kórházat, és egy olyan kardiológiai eszköz megvásárlására kerülhet sor, amire azt gondolom, hogy a kardiológusok itt Baján már nagyon régóta vágynak, és ez erőteljesen segítheti az ő munkájukat, és egy újabb biztonságérzetet ad azoknak, akik hozzájuk fordulnak segítségért.”

A rendezvény megnyitóján Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára kiemelkedő fontossággal bír a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 98. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azzal a céllal indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ma is számos ingyenesen igénybe vehető szűréssel, tanácsadással és egészségmegőrzéshez kapcsolódó előadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. A mai nap folyamán mindenki rengeteget tehet saját egészségéért, részben itt, a Szentháromság téren azzal, hogy megjelenik és részt vesz a különböző programelemeken, részben pedig azzal, hogy figyelemmel kíséri az élő online közvetítéseket az Egészségváros Facebook oldalán. Bízunk benne, hogy ez alkalommal is megtapasztalhatjuk a település lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel sok virtuális adománypont gyűlik össze a nap végén az egészségügyi intézmény számára.”

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója is megosztotta gondolatait az Egészségvárossal kapcsolatosan:Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a Richter Egészségváros bajai rendezvényén immár második alkalommal, hiszen 2010-ben már egyszer vendégül láthattuk a Richtert. Köszönöm mindenkinek, aki részt vesz ezen a prevenciós programon. A mai nap azért fontos számunkra, mert az adományösszegből egy olyan műszer beszerzését tervezzük megvalósítani, aminek a lényege, hogy a nyelőcsövön keresztül történik a kardiológiai vizsgálat, és nagyon sok betegség ezzel az egyetlen egy eszközzel mutatható ki objektíven. Az egészség a legnagyobb érték. Sokkal könnyebb egy szűrővizsgálaton vagy orvosi konzultávión részt venni, mint betegként meggyógyulni. Éppen ezért kérek mindenkit, hogy a szűrővizsgálatokon rendszeresen vegyen részt, hiszen ezzel a saját életét, az egészségben eltöltött életéveinek számát fogja növelni. Szeretném megköszönni Baja város polgárainak, hogy részt vesznek ezen a mai rendezvényen, hiszen tulajdonképpen mi Önökért, az Önök egészségéért vagyunk, és ezért dolgozunk nap mint nap.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Bajai Szent Rókus Kórház szakemberei változatos, hiánypótló egészségügyi előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról, de a lelki egészség fontosságáról és a gerincvédelemről is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett, Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan megmozgatta a helyszínre érkezőket a délután folyamán. Ivánkovich Anitával, a Richter Főnix Közösség bajai származású tagjával is beszélgethettek a résztvevők. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára.

A hiánypótló szűrések és tanácsadások mellett a színpadon is izgalmas programok várták a helyszínre látogatókat. Előadással-bemutatóval készült többek között a Duna Népzene – Néptánc Tanoda, a Baya Kyo Doyo – Kyokushin Karate Egyesület, a Bátaszéki Heimat Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Sundance Tánc Sport Egyesület, valamint a Be Cool Dance Studio is. Annak érdekében, hogy minél vidámabb hangulatban gyűjthessék az adománypontokat a résztvevők a kórház számára Katus Attila, Molnár Andi és Takács Nikolas is színpadra lépett.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Baja lakosságának egészségmegőrzésében. „A bajai Egészségvároson a mai napon is sok szűrést és tanácsadást hajtottak végre a Szentháromság téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 200 vizsgálatból 7 súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 280 szűrésből 29 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 252-en vettek részt, és több esetben is 200 feletti értéket mértek. BMI mérésre- és tanácsadásra összesen 197-en jelentkeztek, és összesen 132 főnek javasoltak további kivizsgálást. Koleszterin-mérésen 277-en vettek részt, és 51 esetben javasoltak további kivizsgálást a szakemberek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához a rossz időjárás ellenére is 39 ember csatlakozott, a véradáson összesen 76-an vettek részt, az online térben pedig 2.676 online ponttal járultak hozzá a lakosok a Richter alapadományának növeléséhez. Büszkeséggel tölt el minket, hogy a mai nap eredményével együtt a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 577.703.200 forintot adományozhattunk különböző hiánypótló egészségügyi fejlesztések megvalósítására.”

Dr. Tóth Gábor, a Bajai Szent Rókus Kórház főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Szeretném megköszönni minden résztvevőnek, hogy a mai nap folyamán eljött a Szentháromság térre, és aktivitásával hozzájárult a kórházunk adománycéljának megvalósulásához. Ami a szűréseket illeti, a saját szakterületemet illetően szeretnék megosztani egy fontos adatot: A szív- és érrendszeri kockázatfelmérés esetén a megvizsgáltak 22%-a pozitív lett. Ez az eredmény nagyon jól bebizonyítja, hogy ezeknek a szűréseknek az a lényege, hogy azok, akik úgy gondolják magukról, hogy egészségesek, ezekben az esetekben 10-ből 2 embernél fedezhető fel valamilyen egészségügyi probléma, ami kezelést igényel.”

Sok értékes adománypont gyűlt össze az online aktivitásoknak köszönhetően is

Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Szentháromság térre élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Bajai Szent Rókus Kórháznak, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 1.338.000 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és a különböző programelemeken való aktív részvétele Baján is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 12.848.500 forintra emelkedett. Ezt az összeget a Bajai Szent Rókus Kórház egy speciális szívultrahangfej beszerzésére fordítja majd.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 98 városban több mint 220 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 227 ezer szűrést végeztek el a programhoz csatlakozó szakemberek, a lakosok aktivitásának köszönhetően pedig már több, mint 577 millió forintot adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.