Cserháti Ferenc – polgármester, Veresegyház

„Az Egészségváros olyan szűrő- és információs programokat nyújt a lakosság számára, ami ilyen direkt és közvetlen formában nem érhető el a mindennapokban.”

Október 7-én Veresegyházon ünnepli jubileumi, 100. eseményét a Richter Egészségváros. Ez alkalommal a lakosok részvételükkel a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központot támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Cserháti Ferenc, a város polgármestere egy interjú keretein belül mesélt nekünk arról, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a veresegyházi lakosok számára egészségük megőrzése érdekében, de azt is megtudhattuk, hogy személyesen melyik programelemeken szeretne részt venni az október első szombatján megrendezésre kerülő rendezvényen.

Mennyire jellemző a veresegyházi lakosok életmódjára az egészségtudatosság?

Egyre jellemzőbb, hiszen városunk lakossága nagyrészt fiatalokból áll, akik számára mind a táplálkozás, mind a mozgás terén fontos az egészségtudatosság.

Mit gondol, mit tehet egy település polgármestere annak érdekében, hogy az ott élők minél egészségesebben élhessenek?

Meg kell teremtenünk azoknak a sport és szabadidős tevékenységeknek a lehetőségét, amelyeken keresztül hozzájárulhatunk a lakosság egészségének megőrzéséhez.

Milyen sportolási lehetőségek, szabadidős programok állnak rendelkezésre a lakosság számára, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához?

A településen több mint 40 sportegyesület tevékenykedik. Többek között úszás, labdarúgás, kézi- és kosárlabda, triatlon, vívás, atlétika, kajak-kenu, jégkorong, tánc, valamint különböző küzdősportok.

Az elmúlt években két sportcsarnokot is építettünk, ahol a versenysportok mellett a fiatalok részére a tömegsport, valamint a testnevelés is megvalósul.

Ezen kívül kültéri fitnesz park és kerékpárpálya is szolgálja a szabadidő hasznos és egészségtudatos eltöltését.

Ön mit tesz saját egészsége megőrzése érdekében?

Az egészséges táplálkozás mellett, ahogy időm engedi, a sportolásra is megpróbálok időt szakítani. Legkedveltebb szabadidős tevékenységeim közé tartozik a túrázás, kerékpározás, valamint a futás.

Véleménye szerint miért hasznos a lakosság számára, hogy a településre érkezik az Egészségváros?

Az Egészségváros olyan szűrő- és információs programokat nyújt a lakosság számára, ami ilyen direkt és közvetlen formában nem érhető el a mindennapokban.

Ön melyik programokon fog személyesen részt venni a rendezvény során?

A reggel 9 órakor induló közös egészségsétán, valamint meg fogom látogatni a változatos szűrési lehetőségeket biztosító sátrakat is, különös tekintettel a férfiak egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen vizsgálatokat biztosító egységekre, mint például a PSA-szűrés.

Ahogyan minden alkalommal, a veresegyházi Egészségvároson is a közös Egészségsétával veszi kezdetét a rendezvény. Mennyire aktívak a veresegyházi lakosok az ehhez hasonló, lakossági összefogást igénylő közösségi programokon?

A városban számos civil kezdeményezésen alapuló sport, illetve közösségi rendezvények is vannak. Futóversenyek, illetve nordic walking túrák is rendszeresen megrendezésre kerülnek.

Ezek mellett utcai összejövetelek spontán, valamint szervezett módon is kialakulhatnak a város különböző pontjain.

Az Egészségvárosokon nem csak a helyi lakosság, hanem minden érdeklődő számára adott a lehetőség, hogy az ingyenes programokon való részvétellel támogassa az egészségügyi intézményt. Önök mit tesznek annak érdekében, hogy minél szélesebb körökbe juthasson el a rendezvény híre?

Veresegyház a környező települések természetes központja.

Számos városi szolgáltatást nálunk vesznek igénybe a környékbeli településeken élők.

Ilyen például az egészségügyi szakellátás is. Ezáltal a Misszió Egészségügyi Központ és az Önkormányzat is kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, melyen keresztül az esemény Veresegyházon túl is megismerhető lesz.

Az Egészségváros szélesebb körben való megismerését segíti még Veresegyház Város Honlapja, illetve Veresegyház város hivatalos Facebook oldala is.

Mit üzenne az embereknek, miért vegyenek részt a programon?

Az Egészségváros jó alkalom lehet a különböző okokból elhalasztott szűrővizsgálatok elvégzésére, valamint a saját egészségünket érintő információk közvetlen megszerzésére.

Azt tanácsolom, hogy aki csak teheti, látogassa meg a rendezvényt. Saját egészségünk, és ezáltal a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ támogatása is megér ennyit.