A gyorsabb és hatékonyabb diagnózisért

„Így kell megtenni az első lépéseket az egészségesebb életmód felé” – Dr. Óváry Csaba PhD-t, a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet főigazgatóját kérdeztük

Sokszor halljuk, hogy az egészségtudatos életmód kialakítására már egészen fiatal kortól szükség van. Hány évesen érdemes ezt elkezdeni, és hogyan mutathatnak jó példát a szülők gyerekeik számára?

Az egészségtudatos életmód alapjait már 3-4 éves kortól el lehet ültetni a gyermekekben. Ebben az életkorban a gyerekek rendkívül fogékonyak a szülők példájára. A szülők tehát a saját magatartásukkal mutathatnak példát, például egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással, és a jó alvási szokások kialakításával. Ezen kívül a közös családi tevékenységek, mint a közös főzés vagy kirándulás, segíthetnek abban, hogy a gyerekek pozitívan viszonyuljanak az egészséges életmódhoz.

Mit gondol, hogyan lehetne erősíteni az egészségtudatosság fontosságát a lakosság körében?

Ez komplex és sokrétű feladat. Az iskolai oktatásba beépített egészségnevelés, a médiában futó tájékoztató kampányok, az egészségügyi szervezetek és a civil társadalom közös erőfeszítései mind hozzájárulhatnak ehhez. Fontos, hogy az emberek megértsék, az egészségük nemcsak az orvosok kezében van, hanem a saját döntéseikkel is befolyásolhatják azt.

Ön mit tesz annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét?

Próbálok odafigyelni a mindennapi szokásaimra. Rendszeresen sportolok, erőnléti edzéseket tartok és futok, amely nem csak a testemet tartja formában, hanem mentálisan is jót tesz. Az étkezésem során igyekszem kerülni a túlzott cukor- és zsírfogyasztást, és inkább friss, természetes alapanyagokat választok. Emellett fontosnak tartom a mentális egészség ápolását is, például azzal, hogy időt töltök a családommal, olvasok, zenét hallgatok, vagy más relaxációs tevékenységeket végzek.

Milyen naprakész egészségügyi adatokkal szemléltethető jól a prevenciós szűrések fontossága?

Ilyen például a korai diagnózissal felfedezett betegségek aránya, a gyógyulási ráták javulása, vagy az egészségügyi kiadások csökkenése. Az is fontos, hogy bemutassuk azokat az eseteket, amikor a szűrések segítségével időben felfedezett problémák gyors és sikeres kezelésre kerültek.

Véleménye szerint hogyan lehetne elérni, hogy az emberek rendszeresen vegyenek részt egészségügyi szűréseken?

Sajnos, ez nem egyszerű feladat, de úgy gondolom, hogy a megfelelő tájékoztatással, az ingyenes vagy alacsony költségű szűrésekkel, kényelmes időpontok és helyszínek kialakításával sokat tehetünk ezért. Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a szűrővizsgálatok milyen betegségek megelőzésében segíthetnek, és hogy ezek a vizsgálatok mennyire fontosak saját egészségük megőrzésében.

Kőbányán is számos különböző ingyenes szűrésen vehetnek majd részt az érdeklődők. Ön ezek közül mely szűréseket tartja kiemelten fontosnak, és miért?

Gyakorló neurológus szakorvosként tisztában vagyok azzal, hogy az ingyenes szűrési lehetőségek rendkívül értékesek. Kiemelten fontosnak tartom a szív- és érrendszeri szűrést, mivel ezek a betegségek vezető halálokok közé tartoznak Magyarországon. A daganatos megbetegedések korai felismerése szintén létfontosságú, hiszen a korai diagnózis jelentősen növeli a gyógyulási esélyeket. Ezen kívül a diabetológia tanácsadás is fontos, mivel ez egy gyakran előforduló, de könnyen kezelhető állapot, ha időben felfedezik.

Önök mire szeretnék felhasználni az adományt, és ez miért lesz hasznos a lakosok számára?

Az adományt a kórház technológiai infrastruktúrájának fejlesztésére tervezzük felhasználni. Az új eszközök és technológiák nem csak gyorsabb és hatékonyabb diagnózist tesznek lehetővé, hanem a kezelési lehetőségeket is bővítik. Ezen kívül a fejlesztések a betegek kényelmét és a gyógyulásuk gyorsaságát is fokozhatják.

Mit üzenne azoknak, akik még nem biztosak abban, hogy részt vegyenek-e a Richter Egészségvároson?

A Richter Egészségváros nagyszerű lehetőség arra, hogy az emberek odafigyeljenek az egészségükre. Pontosan így kell megtenni az első lépéseket az egészségesebb életmód felé. Ezen a rendezvényen nem csak szűrések és tanácsadás állnak rendelkezésre, hanem számos program is, amely a teljes családnak szól. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az egészség nem csak egy személyes felelősség, hanem egy közösségi érték is. Ösztönzök mindenkit, hogy vegyen részt, és használja ki ezt a lehetőséget az egészségesebb élet megkezdésére.