D. Kovács Róbert Antal – polgármester, Kőbánya

„Ez egy kiváló kezdeményezés, hiszen ráirányítja a figyelmünket az egészség megőrzésére, az egészséges életmód fontosságára.”

Szeptember 30-án Kőbányára érkezik a Richter Egészségváros. A lakosok részvételükkel a Budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere egy interjú keretein belül osztotta meg velünk véleményét arról, hogy szerinte mennyire jellemző a kőbányai lakosok életére az egészségtudatosság, de azt is elmondta, hogy miért tartja különlegesen fontosnak azt, hogy az Egészségváros Kőbányára is ellátogat.

Mennyire jellemző a kőbányai lakosok életmódjára az egészségtudatosság?

Szívügyem a téma! Bízom abban, hogy egyre inkább jellemző. Bármelyik nap és napszakban az Óhegy parkban, vagy a Sportligetben járva láthatunk sétálókat, sportolókat a fiatalabb és az idősebb korosztályból is. Sokan érdeklődnek az ingyenes szűrővizsgálatok vagy az egészséghez kapcsolódó önkormányzati rendezvényeink iránt is. Örülök annak, hogy a Richterhez kötődő Egészségváros „hazaért”, és október 30-án Kőbányán is megrendezésre kerül.

Mit gondol, mit tehet egy polgármester annak érdekében, hogy az ott élők minél egészségesebben élhessenek?

Első talán, hogy példát mutat, én pedig igyekszem ezt tenni. Ez a szemléletformálás része. A másik oldal a lehetőségek biztosítása, és erre hadd mondjak el egy történetet. Amikor először választottak polgármesterré a kőbányaiak, vettem 100 pár Nordic Walking botot az idősebbek rendszeres testmozgásának ösztönzésére. Ingyenes mozgalmat indítottunk, amihez évről évre többen csatlakoztak. Igazi közösségek alakultak, a közösség tagjai pedig azóta is gyalogolnak, tornáznak, túráznak, edzőtáborba járnak. Öröm rájuk nézni, aktivitásuk mintaértékű. Példát mutatni, szemléletet formálni, ösztönözni, lehetőséget biztosítani – talán így foglalható össze leginkább egy városvezető feladata e téren. 

Milyen sportolási lehetőségek, szabadidős programok állnak rendelkezésre a lakosság számára, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához?

Rekortánokon futástól a focin át a kosarazásig, az úszástól a biciklizésen át a pingpongig, a vívástól a birkózásig, a szabadtéri saját testsúlyos edzésen át a falmászásig - csak néhány példát említve - kiemelkedően sok sportolási lehetőséget biztosítunk Kőbányán. Rendszeresek a sporthoz kapcsolódó szabadidős programjaink is. Az évről évre népesebb Mozdulj, Kőbánya! programsorozatunkkal egy teljes éven át, évszakokhoz illeszkedő eseményekkel mozgatjuk meg a kőbányaiakat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Emellett aktív kapcsolatunk van a helyi sportegyesületekkel, legutóbb a Kőbányai Bringás Egyesülettel közösen rendeztük meg a Kőbányai Kerékpáros Kéktúrát. Bízom benne, hogy hagyomány lesz a kezdeményezésből. 

Ön mit tesz saját egészsége megőrzése érdekében?

Családommal közösen szívesen túrázunk, gyalogosan vagy kerékpárral, utóbbi egyébként hosszú ideje a mindennapokban használt közlekedési eszközöm is. Korán kelő vagyok, így a hajnali kocogás vagy nordic-ozás is rendszeres az életemben. Ötéves kislányom mellett aktív az élet, ma már együtt nevezünk a kőbányai futórendezvényekre, de a karácsonyi jégpálya is nagy kedvenc volt. A mozgás mellett igyekszem a helyes táplálkozásra és a megfelelő mennyiségű alvásra is odafigyelni.

Véleménye szerint miért hasznos a lakosság számára, hogy Kőbányára érkezik az Egészségváros?

Ez egy kiváló kezdeményezés, hiszen ráirányítja a figyelmünket az egészség megőrzésére, az egészséges életmód fontosságára. Ráadásul egy olyan élménydús programcsomaggal, amely nemcsak szűrővizsgálatokat kínál, de a mindennapi élet során jól hasznosítható tanácsokkal is segít minden korosztály tagjai számára, akár életszakaszokhoz kapcsolódó, akár konkrét panaszok esetén.

Ön melyik programokon fog személyesen részt venni a rendezvény során?

Rendszeresen járok szűrővizsgálatokra, most is élni fogok a lehetőséggel, emellett biztosan benézek majd az előadásokra és a családi programokra is. Nemcsak személyes érdeklődésből, hanem azért is, mert egy-egy ilyen előadás a városvezetői tevékenységhez is kiváló ötleteket adhat. Például idén ősszel indítjuk el az Apák Akadémiáját, és a programban már most látok olyan előadást, amely jól kapcsolódik ehhez a témakörhöz.

Ahogyan minden alkalommal, a kőbányai Egészségvároson is a közös Egészségsétával veszi kezdetét a rendezvény. Mennyire aktívak a kőbányai lakosok az ehhez hasonló, lakossági összefogást igénylő közösségi programokon?  

Mi kőbányaiak szeretjük az intézményeinket. Kora nyáron például a Millió lépés az iskoládért program többezer diákot, szülőt, pedagógust mozgatott meg, városunk az élvonalban végzett. Bízom benne, hogy a közös Egészségséta is hasonlóan népszerű lesz, hiszen itt minden lépés a Bajcsy Kórháznak szánt adományt gyarapítja. És hiszem, hogy az is erős hívószó lesz, hogy a Richter ennek a motorja, egy olyan cég, amelyben bízunk, amely fontos része a kőbányai identitásunknak.

Milyen extra meglepetéssel készülnek az aktív résztvevők számára?

Születésnapi meglepetéssel – hiszen a X. kerület idén 150 éves!

Mit üzenne az embereknek, miért vegyenek részt a programon?

Sokszor mondjuk, hogy az egészség a legfőbb érték, de ezúttal ez nem csak egy fogalmat takar, a részvételünk az Egészségváros programban konkrét forintokat jelent majd a Bajcsy kórháznak. Mi, kőbányaiak tehát úgy teszünk magunkért, tehetünk a saját egészségünkért, hogy közben egész Kőbányáért is cselekszünk. Ez olyan lehetőség, amivel élni kell!