Nyirati Klára – polgármester, Baja

„Amikor testünk egészségére irányítjuk a figyelmünket, és ezt egy rendezvény keretein belül közösen tesszük, akkor ez a közösségi élmény lelkünk egészségéhez, bajaiságunk megéléséhez, a jól-létünkhöz is vezet.”

A Richter Egészségváros idén ősszel Bajára is ellátogat, ahol a lakosok részvételükkel a Bajai Szent Rókus Kórházat támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Nyirati Klárát, a város polgármesterét kérdeztük többek között arról, hogy mennyire jellemző a bajai lakosok életmódjára az egészségtudatosság, de azt is megtudhattuk, hogy véleménye szerint mit tehet egy település polgármestere annak érdekében, hogy az ott élők minél egészségesebben élhessenek.

Mennyire jellemző a bajai lakosok életmódjára az egészségtudatosság?

A város lakossága ebből a szempontból vélhetően három nagy csoportra osztható:
1. „nem törődöm vele” - hedonista
2. „néha kellene tenni valamit az egészségemért”
3. tudatosan egészséges életmódot folytatók (ők rendszeresen sportolnak, tudatosan táplálkoznak)

Az utóbbi két csoport egyre nagyobb arányt képvisel az összességen belül.

Mit gondol, mit tehet egy település polgármestere annak érdekében, hogy az ott élők minél egészségesebben élhessenek?

Természetesen személyes példát mutathat, akár azzal, hogy sokat látják gyalogolni.
Valamint azt, hogy jelentős forrásokat biztosít az általa vezetett önkormányzattal a sportolás támogatására, a mozgást lehetővé tevő játszó- és sportterek biztosítására, az egészségtudatosságot erősítő akciók, rendezvények számára.

Milyen sportolási lehetőségek, szabadidős programok állnak rendelkezésre a lakosság számára, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához?

Elsősorban a gyermek és ifjúsági korosztály számára sportegyesületekben űzhetőek a vízi sportok (úszás, vízilabda, evezés, kajak-kenu), a labdajátékok (foci, kosárlabda, kézilabda, röplabda), a küzdősportok (birkózás, a cselgáncs és elágazásai, ökölvívás), valamint a mindenki számára elérhető fitnesz parkban az erősítő gyakorlatok, a 2,7 km-es mulcsos futópálya, a játszótereken kialakított kosárlabda és foci pályák, a kispályás, mintegy 30 csapatos foci bajnokságok. Rendszeresen nagy tömeget mozgatnak meg a Mobilitás-heti rendezvények és az Egészségnapok, az éves rendszerességű maraton és félmaraton futások és a családi séta napok.

Ön mit tesz saját egészsége megőrzése érdekében?

Rendszeresen gyalog (akár napi két órán át is) járom a várost esténként. Tudatosan állítom össze az étrendemet. Az egészséges étkezéssel kapcsolatosan érdekes információ lehet, hogy a mi városunkban hazánkban kiemelkedően magas az egy főre jutó éves halfogyasztás…

Véleménye szerint miért hasznos a lakosság számára, hogy a településre érkezik az Egészségváros?

Az Egészségváros rendezvénye különösen fontos az egészséges életmód jelentőségére való figyelem felhívás, és a rendszeres, megelőzést szolgáló szűrővizsgálatok szükségességének belátása miatt.

Ön melyik programokon fog személyesen részt venni a rendezvény során?

Ahogy aznapi időbeosztásom engedi, minél több szűrőponton és tanácsadáson szeretnék részt venni szeptember 23-án.

Ahogyan minden alkalommal, a bajai Egészségvároson is a közös Egészségsétával veszi kezdetét a rendezvény. Mennyire aktívak a bajaiak a lakossági összefogást igénylő közösségi programokon?

Az előbb felsoroltak is igazolják, hogy egyre növekvő aktivitással és elköteleződéssel, bővülő létszámmal vesznek részt a programokon.

Milyen extra meglepetéssel készülnek az aktív résztvevők számára?

Ahogy az eddigi rendezvényeinken is, most is apró, meglepetés ajándékokkal és nyeremény sorsolással jutalmazzuk majd a résztvevőket.

Mit üzenne az embereknek, miért vegyenek részt a programon?

Amikor testünk egészségére irányítjuk a figyelmünket, és ezt egy rendezvény keretein belül közösen tesszük, akkor ez a közösségi élmény lelkünk egészségéhez, bajaiságunk megéléséhez, a jól-létünkhöz is vezet.