Adományrekord született a Richter Egészségváros tavaszi szezonzáró állomásán - 19.018.000 forintot kapott a Mátészalkai Kórház

Idén tavasszal Mátészalkára is ellátogatott a Richter Egészségváros, ahol a Szalkay László téren gyűjthették az adománypontokat a résztvevők a helyi egészségügyi intézmény számára. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 97. állomásán 22 fontos szűrésen és tanácsadáson vehettek részt, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadást is meghallgathattak az érdeklődők. A résztvevők saját egészségük megőrzése mellett a Mátészalkai Kórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Mátészalka lakossági összefogásának köszönhetően a nap végére rekord összegű, összesen 19.018.000 Ft adomány gyűlt össze, amelyből egy ultrahang készülék beszerzését fogja megvalósítani a kórház.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési listák és a diagnózis kockázatától való félelem továbbra is a legfőbb okok közé tartoznak, amelyek miatt kevesen vesznek részt a szükséges szűrővizsgálatokon. Ezért továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a megelőzés és a betegségek korai felismerése életeket menthet.

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója az alábbi gondolatokkal köszöntötte a mátészalkai Egészségváros résztvevőit: „Nagyon köszönjük a Richter Gedeon Nyrt.-nek, hogy Mátészalka városát választotta ennek a nagy hagyományokkal rendelkező rendezvénynek az idei tavaszi szezonjának utolsó helyszínéül.  Az Egészségváros által ez a világhírű magyar gyógyszergyártó cég példát mutat a társadalomnak és a cégeknek a társadalmi felelősségvállalás területén is. A mai nap során jelenlétünkkel azonban mi is fontos példát tudunk mutatni az egyéni felelősségvállalás tekintetében, hiszen nem elég akkor felkeresni az egészségügyi intézményeket, amikor már egészségügyi problémáink merülnek fel. Szeretném biztosítani az itt jelenlévőket, hogy integrált intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a megye lakosságát a lehető legmagasabb szakmai színvonalú ellátásban részesítse. De ez nem elegendő, nekünk is tennünk kell saját egészségünk megőrzéséért, amire itt, a mai nap során a Szalkay László téren igénybe vehető ingyenes szűrések, tanácsadások és előadások alkalmával lehetőségünk adódik.

Dr. Szondi Zita, az OKFŐ alap-és szakellátásért felelős helyettese is felszólalt a színpadi köszöntőbeszédek során: „Nagyon jó itt lenni, és nagyon jó, hogy találkozhatok mindenkivel, aki ennek a városnak aktív részese. Mindannyiunk tudjuk, hogy ha az egészségünk megromlik, akkor lehet korrigálni, gyógyítani, rehabilitálni, de soha nem lesz már ugyan olyan, mint korábban volt. Ezért nagyon fontos a megelőzés, a prevenció, amit saját érdekünkben mindannyiunknak fontos figyelembe venni. Sajnos az a társadalmi betegségteher, ami ránk, mindannyiunkra nehezedik, rendkívül magas. Ezért szeretném, ha a mai nap során mindenki tenne saját magáért, azért, hogy megelőzhessük a különböző betegségek kialakulását. Ha pedig már kialakult a betegség, akkor mihamarabb vegyük igénybe az egészségügyi ellátásokat, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mi magunk és a társadalom is minél egészségesebb legyen. Köszönöm szépen a városnak, hogy ekkora aktivitással vonzották be a lakosságot erre a mai a rendezvényre.”

A rendezvény megnyitóján Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára kiemelkedő fontossággal bír a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 97. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azzal a céllal indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ma is számos ingyenesen igénybe vehető szűréssel, tanácsadással és egészségmegőrzéshez kapcsolódó előadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. A mai nap folyamán mindenki rengeteget tehet saját egészségéért, részben itt, a Szalkay László téren azzal, hogy megjelenik és részt vesz a különböző programelemeken, részben pedig azzal, hogy figyelemmel kíséri az élő online közvetítéseket az Egészségváros Facebook oldalán. Bízunk benne, hogy ez alkalommal is megtapasztalhatjuk Mátészalka lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel sok virtuális adománypont gyűlik össze a nap végén az egészségügyi intézmény számára.”

A színpadi köszöntőbeszédek során Dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere is felszólalt: „Nagyon-nagyon boldog vagyok amiatt, hogy ilyen sokan eljöttek a mátészalkai Egészségvárosra. Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik részvételükkel a mai nap során lépéseket tesznek saját egészségükért, ezzel pedig a Mátészalkai Kórházat is támogatják.  Arra kérek minden kedves résztvevőt, hogy legyen aktív, mindenki vegyen részt minél több programelemen, és mindeközben érezzük magunkat nagyon jól, hiszen Mátészalka legnagyobb ereje abban a csodálatos közösségben rejlik, ami itt is megmutatkozik.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház szakemberei változatos, hiánypótló előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról, de a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek a későbbiek során is jól hasznosítható tanácsokat tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadás látható volt: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk nemcsak alaposan megmozgatta a Szalkay László térre érkezőket, de előadásával segített abban, hogy mit tehetünk az egészségesebb életmód kialakításáért a mindennapokban. Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők. Az UNICEF jóvoltából a gyermekek jogait érintő fontos kérdésekről informálódhattak a látogatók.

A hiánypótló szűrések és tanácsadások mellett a színpadon is izgalmas programok várták a helyszínre látogatókat. Előadással-bemutatóval készült többek között a Szatmár Táncegyüttes, az Öt Elem Wing Tsun Kung Fu Egyesület, a Dancs Lajos Népdalkör, Kósa Ágnes jóvoltából jump aerobic órán vehettek részt az érdeklődők, de Katus Attila, Molnár Andi és a Groovehouse is színpadra lépett.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Mátészalka lakosságának egészségmegőrzésében. „A mátészalkai Egészségvároson a mai napon több mint kétezer szűrést és tanácsadást hajtottak végre a Szalkay László téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 274 vizsgálatból 2 súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 250 szűrésből 29 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 257-en vettek részt, és több esetben is 200 feletti értéket mértek. Vércukormérésre összesen 803-an jelentkeztek, 67 főnek javasoltak további kivizsgálást. Allergia szűrésen összesen 52-en vettek részt, 46 esetben további kivizsgálást, kezelést igénylő eredmény született. Koleszterin-mérésen 444-en vettek részt, és 18 esetben javasoltak további kivizsgálást a szakemberek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 352 ember csatlakozott, az online térben pedig 3.604 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 564.854.700 forintot adományozhattunk.”

Dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki részt vett a mai Egészségvároson, és részvételével hozzájárult ehhez a rendkívül szép eredményhez.”

Rekorderedménnyel zárult az online adománypontgyűjtés is

Azok, akik személyesen nem tudtak ellátogatni a Szalkay László térre élő közvetítés során, az Egészségváros hivatalos Facebook oldalán is figyelemmel kísérhették az előadásokat. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Mátészalkai Kórháznak, mint a személyes részvétel, így az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal összesen 1.802.000 forint gyűlt össze az egészségügyi intézmény számára.

A lakosság összefogása és aktív részvétele Mátészalkán is szép eredményeket hozott: a tanácsadásokért, előadásokért és szűrővizsgálatokért járó 500 forint értékű adománypontok jelentősen megemelték az alapadomány összegét. A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 19.018.000 forintra emelkedett. Ezt az összeget a Mátészalkai Kórház ultrahang készülék beszerzésére fordítja majd.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 97 városban több mint 220 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 226 ezer szűrést végeztek el a programhoz csatlakozó szakemberek, a lakosok aktivitásának köszönhetően pedig több mint 564 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.