6.851 SZŰRÉS, 56 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYEKNEK

Tizennégy éve indult útjára a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozata, hogy segítse a lakosok egészségmegőrzését, és támogatást nyújtson az egészségügyi intézményeknek. Idén tavasszal is számos fontos szűrésen és tanácsadáson, valamint egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A Richter Gedeon Nyrt. alapadománya minden állomáson 3.500.000 forintról indult, amelyet a résztvevők a különböző programelemeken való aktivitásukkal tovább gyarapíthattak. A lakossági összefogásoknak köszönhetően több mint 56 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó társaság a szombathelyi, székesfehérvári, szegedi és mátészalkai támogatott intézmények számára.

A Richter Gedeon Nyrt. programsorozatának eddigi 97 állomásán már több mint 220 ezren vettek részt, és közel 230 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően összesen több mint 564 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül is.

A 2023-as tavaszi évadban a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház részére 7.983.000 forint, a székesfehérvári Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház számára 13.786.500 forint, a Szegedi Tudományegyetem – Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára 15.214.000 forint, míg a Mátészalkai Kórháznak 19.018.000 forint adomány gyűlt össze.

EV2023.png

A saját egészségügyi állapotuk megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy elektrokoagulátor készülék beszerzése, ami a szülészet-nőgyógyászati ambulancia fejlesztését teszi majd lehetővé, a betegellátás színvonalának javítása, a poszt-COVID ellátás korszerűsítése, valamint egy ultrahang készülék beszerzése.

 Richter Egészségváros infografika 2023 vegleges

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezelésérről is.

A tavaszi szezon alkalmával is részt vettek a rendezvényeken az Egészségváros védnökei. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra, Jaksity Kata, Béres Alexandra és Molnár Andi életmód tanácsait hallgathatták meg a résztvevők. Az Agora előadósátorban Radványi Dorottya vezette az egészségügyi beszélgetéseket, míg Katus Attila jóvoltából aerobik órán vehettek részt a helyszínekre látogatók. Rudolf Péterrel, a Richter Gedeon életét bemutató Nem tűntem el című film főszereplőjével Szombathelyen és Székesfehérváron közönségtalálkozó alkalmával találkozhattak az érdeklődők.

Virtuális adománypont-gyűjtéssel is sokan támogatták az egészségügyi intézményeket

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 2.803.000 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a közvetítések során elhangzott hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizennégy éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat idén ősszel is folytatódik, és a tervek szerint Budapestre, Veresegyházára és Bajára látogat el.

 

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.