17.286.500 forintot kapott a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a Richter Egészségváros székesfehérvári állomásán!

Fennállása óta immár harmadik alkalommal látogatott Székesfehérvárra a Richter Egészségváros, és ezúttal is szép eredménnyel zárult a program a Palotai kapu téren. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 95. állomásán 21 fontos szűrésen és tanácsadáson, továbbá számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért, valamint élőben vagy online meghallgatott előadásért 500 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Székesfehérvár Város Önkormányzata a Richterhez hasonlóan szintén 3.500.000 forintot ajánlott fel az egészségügyi intézménynek célja megvalósításához, így a 7.000.000 forint összegű alapadománynak, valamint Székesfehérvár lakosainak köszönhetően összesen 17.286.500 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, amelyből a Richter Gedeon Nyrt. által 13.786.500 Ft került átadásra a betegellátás színvonalának javítására.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

Ezt a gondolatot erősítette meg Prof. Dr. Bucsi László, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója is, aki színpadi nyitó gondolatai során kifejtette: „Nagyon fontos megjegyezni, hogy általánosságban az elvégzett egészségügyi szűrővizsgálatok 25-30%-a olyan eredményeket mutat, amelyek további kivizsgálásokat tesznek indokolttá. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek az emberek a vizsgálatokat megelőzően egészségesnek érzik magukat, és nem is gondolják, hogy egészségük megőrzése érdekében egyéb lépések megtételére lenne szükség. Ha a tünetmentes problémákra az igénybe vehető szűrési lehetőségek során még ebben a tünetmentes, korai stádiumban derül fény, akkor nagyon nagy mértékben és jó eséllyel uralható, valamint gyógyítható a felfedezett eltérés, betegség.”

A rendezvény megnyitóján Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. Belföldi értékesítési és marketing főosztályvezetője elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 95. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azért indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. Mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. A mai nap folyamán mindenki rengeteget tehet saját egészségéért, részben itt, a Palotai kapu téren azzal, hogy megjelenik és részt vesz a különböző programelemeken, részben pedig azzal, hogy figyelemmel kíséri az élő online közvetítéseket az Egészségváros Facebook oldalán. Bízunk benne, hogy ez alkalommal is megtapasztalhatjuk Székesfehérvár lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel sok virtuális adománypont gyűlik össze a nap végén az egészségügyi intézmény számára.”

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is köszöntötte az Egészségváros résztvevőit és megosztotta gondolatait a magyar gyógyszergyártó cég prevenciós programjáról: „Szeretnék köszönetet mondani a Richter Gedeon Nyrt.-nek ezért a remek kezdeményezésért, valamint azért, hogy immár harmadik alkalommal tér vissza Székesfehérvárra. Véleményem szerint három nagyon fontos célja van a rendezvénynek: az egyik, hogy mindenki tehet a saját egészségéért, ami nem csak saját magáról, de a családjáról is szól, mindeközben a szűrési programokon való részvétellel úgy tehet lépéseket saját magáért, hogy ezzel egyidőben segíti a város egyik legfontosabb intézményét is, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat, ami nem csak Székesfehérvár számára kiemelkedő fontosságú, hanem a vidék egyik legnagyobb kórházaként az agglomerációban is nagyon fontos szereppel bír. Épp ezért, a kórházat segíteni mindig fontos és kiemelt feladat számunkra. A rendezvény harmadik célja pedig a közösségformálás. Egy város számára rendkívül fontos a közössége: miközben a mai nap folyamán részt veszünk az Egészségváros programjain, egymással is találkozhatunk. Bízom abban, hogy minél többen vesznek majd részt a nap során a különböző programelemeken, és ezáltal minél nagyobb összeggel sikerül hozzájárulnunk a kórház adománycéljának megvalósulásához, akik biztos vagyok benne, hogy jól fogják felhasználni, és értünk fogják felhasználni az összegyűlt adományt.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakemberei változatos, hiánypótló előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a női egészséghez köthető fontos kérdésekről, a memória működéséről, diabetológiáról illetve a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek számos hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során alkalmazható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről közvetített hasznos információkat a jelenlévők felé. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Palotai kapu térre érkezőket. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész-műsorvezető életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők, akik ezúttal is hasznos információkkal szolgáltak a helyszínre érkezők számára. Az UNICEF jóvoltából a gyermekek jogait érintő fontos kérdésekről informálódhattak a helyszínre látogatók.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Dr. Kozma Róbert osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Székesfehérvár lakosságának egészségmegőrzésében. „A székesfehérvári Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Palotai kapu téren. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy milyen hiánypótló az esemény, hiszen többek között prosztataszűrésen 189 szűrésből öt súlyos érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 203 szűrésből 80 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 395-en vettek részt, és több esetben is 220 feletti értéket mértek. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 88 ember csatlakozott, az online térben pedig 751 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 530.622.700 forintot adományozhattunk.”

Prof. Dr. Bucsi László, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Rendkívül nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan kilátogattak a mai nap folyamán a Palotai kapu térre, és részt vettek az Egészségváros programjain, valamint figyelemmel kísérték az élő Facebook közvetítéseket is, hozzájárulva ezzel a kórház kitűzött adománycéljának megvalósulásához.” 

A virtuális térben is lehetett támogatni a kórházat

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Palotai kapu térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 375.500 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 500 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 13.786.500 forintra nőtt, melyből a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a betegellátás színvonalának javítását fogja megvalósítani.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 95 városban több mint 218 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 224 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 530 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.