Dr. Szűcs Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgató

 „Ahhoz, hogy egy vármegye vagy egy város lakosságának egészségi állapota javuljon, rengeteg időre, energiára és számos prevenciós programra van szükség, de úgy gondoljuk, hogy együttes erővel a kezdő lépések könnyebben megtehetők, és a célok hamarabb elérhetők.”

Június 10-én Mátészalkára érkezik a Richter Egészségváros. A lakosok részvételükkel a Mátészalkai Kórházat támogathatják, hiszen az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon, valamint családi programokon való részvétellel értékes adománypontokat gyűjthetnek, melyek 500-500 forinttal növelik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Dr. Szűcs Attilát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház főigazgatóját kérdeztük az egészségtudatosság és a prevenciós szűrések fontosságáról. De azt is megtudhattuk, hogy mit üzen a mátészalkai Egészségváros látogatói számára.

Sokszor halljuk, hogy az egészségtudatos életmód kialakítására már egészen fiatal kortól szükség van. Hány évesen érdemes ezt elkezdeni, és hogyan mutathatnak jó példát a szülők gyerekeik számára?

Ahhoz, hogy fiatal felnőttként már természetes legyen az egészségmegőrzés, az egészségmagatartás, nem lehet elég korán kezdeni gyermekeink tanítását. A szülő egy nagyon erős példa a gyerek előtt. Ha egy harmonikus, kiegyensúlyozott, egészségtudatos családban nő fel a gyermek, nem kérdés, hogy felnőttként hogyan fog viselkedni. Az óvodai nevelés és az iskola szerepe is nagyon fontos. Természetesen az életkornak megfelelően kell a gyereket vezetni az egészséges életmód felé. Egy dohányzó, kanapén ülő, esténként sört ivó és nassolgató szülő gyereke valószínű ezt a példát fogja követni, de egy sportos, beszélgetős, közös játékokat játszó, olvasó családban a példa már segít az egészségtudatosság kialakításában.

Mit gondol, hogyan lehetne erősíteni az egészségtudatosság fontosságát a lakosság körében?

Információkkal, információkkal és még több információval. A tudás mindig erőt jelentett.

Itt nem lehet különválasztani a családot, óvodát, iskolát, egészségügyet. Mindenkinek feladata van a prevencióban, és itt elsősorban az elsődleges, primer prevencióra gondolok. Az elsődleges prevenció egyszerűen fogalmazva, hogyan ne legyek beteg. A másodlagos prevencióban, a diagnózist követő terápiában, már nekünk, egészségügyben dolgozóknak van nagyobb szerepe. Hiszen itt már a kialakult betegség utáni életmódváltás, a terápiák elfogadása és követése nagymértékben függ orvos és beteg kapcsolatától, a kommunikációtól, az elegendő információtól.

Az egészségtudatosság nem alakul ki egyik pillanatról a másikra, hosszú, szisztematikus befektetést igényel. Kell hozzá tudás, együttműködés és hit abban, hogy ezzel saját életemet és a körülöttem élők életét is jobbá teszem. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház sok-sok feladatot felvállal önként, és sokszor erőn felül is. Nemcsak gyógyítunk, de igyekszünk a prevencióból is kivenni a részünk, ingyenes szűrések szervezésével, oktatófilmek készítésével, az Egészségfejlesztési Irodáink tevékenységével is.

Ön mit tesz annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét?

Fiatal koromban aktívan sportoltam, kézilabdáztam, de nagyon szerettem focizni is. Ma már inkább gyalogolok, ha módom nyílik rá. Intenzív terápiás orvosként napi szinten szembesülök a nagyon nehéz esetekkel, betegségekkel, a halállal. Megterhelő sokszor lelkileg is, de szerencsés embernek érzem magam, mert a pozitív életszemléletem, az életszeretetem mindig átsegít a nehézségeken, így könnyebben kezelem a stresszt is. Figyelek arra, hogy meg legyen a napi rutinom a munkámban, a magánéletemben egyaránt. Mert kellenek a biztos pontok ahhoz, hogy rugalmasan legyünk képesek alkalmazkodni a változásokhoz. 

Milyen naprakész egészségügyi adatokkal szemléltethető jól a prevenciós szűrések fontossága?

Ha a leggyakoribb betegségeket és halálozási okokat nézzük meg, akkor azt látjuk, hogy a kardiovaszkuláris, vagyis a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetnek, ezt követik a daganatos betegségek.

Magyarországon a szűrések a népegészségügyi stratégia részei, ingyen juthatunk hozzá, a világon kevés helyen tudják ezt elmondani. Mégis olyan alattomos betegségek pusztítanak, okoznak életminőség-romlást, amelyek nagy százalékban elkerülhetőek lehetnének, éppen a szűrések rendszeres igénybevételével.

A magas vérnyomás a csendes gyilkos, de a cukorbetegség is megérdemli ezt a jelzőt, hiszen mindkét betegség alattomosan alakul ki, és csak akkor okoz tüneteket, mikor már nagy a baj. A vérnyomás-, és vércukorszintmérés mellett nagyon fontos a vastagbélszűrés, amit egy bizonyos kor fölött ajánlott lenne két-három évente elvégezni. A nők védelmét szolgáló méhnyakrákszűrés és a mammográfiai szűrés minden nő számára elérhető, és időben elvégezve nagy bajtól kímélheti meg őket, ugyanúgy, ahogy férfiaknál a prosztataszűrés.

Intézményünkben a vastagbélvizsgálatokra behívottak nyolc százaléka nem jelenik meg, a szűrésen résztvevők száma évente duplázódik. A mammográfiai adatoknál inkább azt emelném ki, hogy a lakosságnak kiküldött vizsgálati behívókra a hölgyek kevesebb, mint negyven, mintegy harminchét százaléka jön csak el. Ezt a számot feltétlenül növelnünk kell, és ha már elérnénk a hetven százalékot, akkor azt mondhatnánk, hogy jól állunk. Bár ezek viszonyítási számok, a vármegyében jelenleg ötvenezer a cukorbetegek becsült száma, közülük a fele viszont nem is tud arról, hogy érintett. Ezért is szükséges minden lehetséges fórumon a szűrővizsgálatok, potenciálisan életet mentő fontosságát hangsúlyozni.

Véleménye szerint hogyan lehetne elérni, hogy az emberek rendszeresen vegyenek részt egészségügyi szűréseken? 

Ez egy összetett feladat. Nem elég információt nyújtani, hanem nevelnie, oktatnia, példát mutatnia kell sok-sok területnek. Nem lehet ezt teljes egészében az egészségügyre terhelni, hiszen sok más területnek is meg kell lennie a maga felelősségének a témában. Az egészségtudatosság, az egészségmagatartás azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk saját magunkért, tudunk dönteni, és ennek következményét is vállaljuk.

Azt azért látjuk, ahol biztosítórendszerek is ott állnak az egészségügyi szolgáltatás mellett, már van arra eszközük, hogy az egészségtudatosság fontosságát megértessék az emberekkel. Ha dohányzol, akkor magasabb összegért kötök veled biztosítást, mert te kockáztatod az egészséged. Ha nem tartod be a terápiás javaslatokat, szintén kockázatosan viselkedsz, így ennek akár anyagi vonzatai is lehetnek.

Ha az emberek egészségtudatosabbak lennének, még mindig nem ürülnének ki a váróink, de sokkal kevesebb, és sokkal jobb minőségben megélhető betegségekkel találkoznánk, mi, akik az egészségügyben dolgozunk. Mi, orvosok keressük a baj okát, a legjobb tudásunk szerint javasolunk terápiát, és csak reménykedünk abban, hogy a beteg megfogadja a tanácsainkat, és közösen igyekszünk tenni a gyógyulásért, hinni abban, hogy a gyógymód hatásos. Csak együtt mehet, a betegek nélkül nem megy. Az egyéni felelősség rendkívül fontos.

Az egészségügyi intézmény plusz vércukormérés szűrési lehetőséget is biztosít azok számára, akik ellátogatnak a rendezvényre. Miért pont ezzel a szűréssel készülnek?

Az olyan rendezvényeinken, amikor kollégáink kitelepülnek az intézményünk falain kívülre, szinte minden esetben szűrnek ki olyan eseteket, melyeket már kezelni kellene annak érdekében, hogy a beteg életminősége ne romoljon. Ha nem ül le a szűréshez, később derül ki az érintettsége, amikor már sokkal rosszabb prognózist tudunk adni.

Önök mire szeretnék felhasználni az adományt, s ez miért lesz hasznos a település számára?

A diagnosztika nagyon fontos területe a gyógyításnak, és egyre jobb és jobb diagnosztikai eszközök állnak már a gyógyítás rendelkezésére. Számunkra az is fontos, hogy egy-egy vizsgálatra hamarabb juthassanak be a betegeink, ezt szolgálná az az ultrahangos készülék, amit most az Egészségváros rendezvényére kilátogatók és az online bekapcsolódók segítségével vehetnénk meg, növelve a számát a jelenleg rendelkezésre álló ultrahangos eszközeinknek.

Mit üzenne azoknak, akik még nem biztosak abban, hogy részt vegyenek-e a Richter Egészségvároson?

Ahhoz, hogy egy vármegye vagy egy város lakosságának egészségi állapota javuljon, rengeteg időre, energiára és számos prevenciós programra van szükség, de úgy gondoljuk, hogy együttes erővel a kezdő lépések könnyebben megtehetők, és a célok hamarabb elérhetők.

Ezért is tartom nagyon fontosnak azt, hogy most Mátészalkára érkezik a Richter Egészségváros júniusban. A kilátogatók szakembereinktől kaphatnak segítséget ahhoz, hogy tegyenek az egészségük érdekében, legyen ez akár leszokás a dohányzásról, hogyan táplálkozzanak egészségesebben, vagy éppen milyen testmozgást válasszanak.

A mindennapok célja továbbra is az, hogy tudatosítsuk embertársainkban, nemcsak az életmódon, hanem a szemléleten is változtatni kell egy egészségesebb életért.

Csatlakozzanak hozzánk, és találkozzunk 2023. június 10-én, Mátészalka szívében!