Egészség ezreknek, milliók a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetnek!

Eger, 2022. október 8. - Szép eredménnyel zárult az Egészségváros program az egri Érsekkertben. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 93. állomásán 28 fontos szűrésen és tanácsadáson valamint számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért élőben vagy online meghallgatott előadásért 300 forintot érő adományponttal gyarapíthatták a Richter által felajánlott 3.500.000 forintos alapadományt. Eger lakosainak köszönhetően 9.506.900 Ft adományt kapott az egészségügyi intézmény, melyből a rendelőintézet klimatizálási korszerűsítését valósítják meg.

Annak ellenére, hogy egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. A hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A rendezvény megnyitóján Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese elmondta: „A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos a lakosok egészségtudatosságának támogatása. Ezt támasztja alá, hogy a mai lesz a 93. Egészségváros rendezvényünk. 2009-ben azért indítottuk el ezt a programsorozatunkat, hogy segítsük a lakosokat abban, hogy minden életszakaszukban egészségesek tudjanak maradni. Ez egy nagyon széles körű összefogás, és örülünk neki, hogy Eger történelmi városában második alkalommal rendezhetjük meg az Egészségvárost. Ma is számos szűréssel, tanácsadással készültünk, hogy a személyesen részt vevők minél pontosabb képet kaphassanak egészségügyi állapotukról. Mindezt pedig ingyen és várakozási idő nélkül. Bízunk benne, hogy újra megtapasztalhatjuk Eger lakosságának összefogását, és a programokon való részvétellel rengeteg virtuális adománypont gyűlik össze.”

A szűrések és tanácsadások mellett a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat.
Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.  Az élőben közvetített előadások a rendezvényt követően is elérhetőek maradnak a Richter Egészségváros Facebook oldalán, melyek sok hasznos tanácsot tartalmaznak az egészségmegőrzéssel kapcsolatban.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus az élet változásaihoz való alkalmazkodásról és a lelki ellenállóképességről közvetített hasznos információkat a jelenlévők felé. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk alaposan meg is mozgatta az Érsekkertbe érkezőket. Ezen felül Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész életmódtanácsait is meghallgathatták a helyszínre érkezők.

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Csaba Lajos osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Eger lakosságának egészségmegőrzésében. „13 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. Az egri Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre az Érsekkertben. Ezúttal is bizonyítást nyert az esemény létjogosultsága, hiszen többek között a csontsűrűségmérésen a 209 szűrésből több mint 28 esetben találtak súlyos eltérést, és javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, vérnyomásmérésen 299-an vettek részt, melyből 4 esetben extrém magas értéket mértek. Koleszterinszint-mérésen 502-en jelentek meg, és 28 főnek javasoltak további kivizsgálást. A véradáson 69 fő vett részt, ami azt jelenti, hogy 207 embernek segítettek a résztvevők. Sokan hallgatták meg az előadásokat, az Egészségsétához 193 ember csatlakozott, az online térben pedig 2.080 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 503.870.300 forintot adományozhattunk.”

Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „Valamennyi munkatársam és az egri polgárok nevében is nagyon köszönjük ezt a rendezvényt, nagyon hálásak vagyunk az egész napos aktivitásért, amivel közel tíz millió forintot sikerült összegyűjtenünk.”

Mirkóczki Ádám, Eger város polgármestere rendkívül büszke volt a térség lakosságának teljesítményére: „Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik hozzájárultak ennek a mai napnak a létrejöttéhez. Az ember, amikor az egészségről, orvoslásról van szó, hajlamos a rosszra gondolni, azonban egész nap mindenki nagyon jól érezte magát, és ezt öröm volt látni. Köszönöm mindenkinek, aki a mai napon részt vett, és ezzel hozzá járult a kórház adománycéljának megvalósulásához.”

Kiváló eredménnyel zárult az online pontgyűjtés

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni az Érsekkertbe. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetnek, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 624.000 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézménynek.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 9.506.900 forintra nőtt, melyből a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet a rendelőintézet klimatizálási korszerűsítését fogja megvalósítani.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 93 városban több mint 215 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 222 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig már több mint 500 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.

További információ:

Beke Zsuzsanna
PR és Kormányzati Kapcsolatok vezető
Richter Gedeon Nyrt.
Tel: +361-4314888
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.