6 023 900 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros szolnoki állomásán

Szép eredménnyel zárult a RichterEV2021 szolnok atadas 2 65 Egészségváros program a szolnoki Kossuth téren. A 120 éves Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 86. állomásán 25 fontos szűrésen és tanácsadáson és számos egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az elmúlt időszak jelentős terhet jelentett valamennyi egészségügyi intézmény számára, erre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt. alapadománya ezúttal is megemelt összegről, 3 500 000 forintról indult. A szolnoki lakosság már ismerősként köszönthette a rendezvényt, hiszen 9 évvel ezelőtt Szolnokon az Egészségváros program során 3 774 500 forint, most pedig 6 023 900 adományt kapott a helyi egészségügyi intézmény, melyből az intézmény az élelmezési osztály fejlesztését tervezi.


Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. A motiváció hiánya, a hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A szűrések és tanácsadások mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Az Agora sátorban olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

A Richter a Nőkért sátorban számos további életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók: Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az élet változásaihoz való alkalmazkodásról. Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember a környezetbarát mindennapok témájában tartott előadást, hasznos tippeket adva egy zöldebb, környezettudatosabb élethez. Jaksity Kata műsorvezető, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, a lelki egyensúly megőrzéséről és a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett. Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig nem csak az egészséges életvitelhez vezető útról és lehetséges elakadásainkról mesélt az előadására látogatóknak, de a különböző női életszakaszok változásairól is hasznos információkkal látta el a jelenlévőket. Katus Attila világ- és Európa-bajnok sportolónk pedig alaposan meg is mozgatta a Kossuth térre érkezőket.

A rendezvény megnyitóján Dr. Berkó Attila kormánybiztos elmondta: „Az elmúlt időszakban egyre fontosabbá vált a prevenció, az egészségünk megőrzése. Ezért is nagyon örülünk, hogy az Egészségváros során egy napon belül a lakosok lehetőséget kaphatnak az egészségügyi állapotuk felmérésére. Bízom benne, hogy a nap végén teljesül a rendezvénysorozat mottója: egészség ezreknek, milliók a kórháznak!”

A nap végén a Richter Gedeon Nyrt. részéről Gál-Olasz Sarolta, a PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, egy nap is milyen sokat jelenthet Szolnok lakosságának egészségmegőrzésében. „12 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos az egészségfejlesztés, ezt mutatja az is, hogy a mai volt a 86. Egészségváros rendezvényünk. A szolnoki Egészségvároson a mai napon több száz szűrést hajtottak végre a Kossuth téren. Ezúttal is megbizonyosodott az esemény létjogosultsága, hiszen többek között prosztataszűrésen 127 szűrésből egy extrém érték jelentkezett, a csontsűrűségmérésen a 192 szűrésből 80 esetben javasoltak további vizsgálatokat a szakorvosok, az érszűkületvizsgálaton pedig a 154 szűrésből 17 esetben javasolt a kivizsgálás. Sokan vettek részt az előadásokon, az online térben pedig 687 online ponttal járultak hozzá a lakosok az alapadomány növeléséhez. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai nappal a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek már összesen 446 694 900 forintot adományozhattunk.”

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója örömmel fogadta az adományt: „A Richter Egészségváros szolnoki állomásán befolyt 6 023 900 Ft adomány elegendő ahhoz, hogy az adománycélként kitűzött eszközt megvegyük az élelmezési osztály számára. Köszönöm a kórház nevében az adományt, és a lakosoknak azt, hogy ilyen sokan részt vettek a szűréseken!”

Kiváló eredménnyel zárult az online pontgyűjtés

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Kossuth térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnek, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 206 100 forintot gyűjtöttek a kórháznak.

A lakossági összefogásnak és aktivitásnak a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 6 023 900 forintra nőtt, melyből a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet az élelmezési osztály fejlesztését tervezi.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 86 városban több mint 210 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 215 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 446 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.