„Az együttműködés, az értékközösség, a kölcsönös tisztelet adják eseményeink legfontosabb forrásait”

EV 2021 osz Facebook interjuk 1280x720 Dorog 210816Szeptember 11-én Dorogra érkezik a Richter Egészségváros program, ahol a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephelynek szánt 3.500.000 forintos alapadományt növelhetik majd aktív részvételükkel a látogatók. Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmesélte nekünk, ők hogyan készülnek az eseményre, miben látja az Egészségváros különlegességét, egyediségét.


Mitől egyedi, miben más a Richter Egészségváros Dorog többi rendezvényéhez képest?
Elsősorban tartalmában különbözik rendezvényeinktől. Az emberi életminőség két alappillére, az emberek egészsége és műveltsége. Ebből adódik, hogy az egészségre fordított figyelemből és az egészségre mozgósított erőforrásokból sosem elég. Ennek az eseménynek ez a fő mondanivalója. Azonban ugyanilyen értékkel bír az is, hogy ez a rendezvény miben hasonlít Dorog többi rendezvényéhez. Az együttműködés, az értékközösség, a kölcsönös tisztelet adják eseményeink legfontosabb forrásait. A Richter dorogi története mindezt tartalmazva teszi széppé és értékessé közös rendezvényünket.


Mennyire aktív Dorog lakossága az ilyen típusú rendezvények kapcsán?
A különböző események, különböző lakossági csoportokat mozdítanak meg. Mint minden közösségnek városunk polgári közösségének is van egy széles „keménymagja”. Ők, akik egyrészt minden eseményen megjelennek, hatósugarukban pedig megjelenésre mozgósítanak. Ennek következtében rendezvényeinken mindig nagy az érdeklődés, nagy aktivitással zajlanak. Köszönhető ez annak is, hogy a résztvevők nem csupán dorogiak, hanem térségünk településeinek polgárai is.


Hogyan érinti hosszútávon a járványhelyzet a városi eseményeket? Van olyan gyakorlat, esemény, amely a járvány idején alakult ki, de szeretnék hosszútávon is megőrizni?
Reméljük, hogy a járvány legfeljebb középtávon befolyásolja életünket, az egészségmegőrzést szolgáló városi, közéleti aktivitásoknál is ezt tartjuk szem előtt. Rövidtávú tapasztalataink szerint, komoly veszteségként élték meg a dorogiak a közösségeik találkozásainak ellehetetlenülését, az egyéni, családi védekezés kényszerűségeiből fakadó izolálódást.


Dorogon mennyire fontos az egészségtudatosság, prevenció és az azzal kapcsolatos kezdeményezések, egyesületek, rendezvények?
A társas aktivitás egymást kiegészítő együttműködési rendszerében a civil szervezetek semmivel sem pótolható jelentőséggel bírnak. Tevékenységük segítése érdekében a szakmai tartalmak megszerzésében szorulnak leginkább segítségre. A közösségi média dezinformációs rendszerétől való távolságtartás érdekében fontos a civil szervezetek tevékenységének, szakmai hitelének megtartása, megőrzése.


Ön szerint mennyire motiválja a dorogiakat a részvételre az, hogy ezzel segíthetnek a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézetnek is?
A dorogi polgárok fájlalták a felújított egészségrendszerük államosítását, ennek ellenére a figyelem, az intézmény iránti érzelmi kapcsolat nem szűnt meg. Polgárok, közösségek, gazdasági társaságok, az önkormányzat képviselő-testülete jelenleg is támogató szándékkal tekint az intézményre.


Önök hogyan készülnek a Richter Egészségvárosra?
Költségvetésünkben elkülönítettünk a kórház dorogi telephelyének felújításához és eszközfejlesztéséhez 3 millió forintot. Ezzel az összeggel egészítjük ki a Richter felajánlását, hogy megvalósulhasson a fekvőbeteg intézmény felújítása. A város civil szervezeteiben, a lakosság körében elvégeztük, illetve végezzük azt az előkészítő munkát, amelynek célja a részvételre való mozgósítás, mint a lakosság egészégmegőrzésének, mint kórházunk érdekében. A Richter rendelkezésére álltunk és állunk, hogy a vállalat fennállásának 120. évfordulóján a megemlékezés, az események sikeresek legyenek.


Csatlakozzon Ön is a Richter Egészségváros második őszi állomásához Dorogon, szeptember 11-én, az Otthon téren. További információk és részletes program: https://www.facebook.com/events/4194215974027154