Egészség ezreknek, milliók a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézménynek! 5 695 700 forint gyűlt össze a Richter Egészségváros tatai állomásán

Dr. Kozma Róbert Dr. Cseh Tamás és Michl JózsefRemek eredménnyel zárult a tatai Kossuth téren megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozatának 79. állomásán több mint 30 fontos szűrésen és tanácsadáson és egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A résztvevők a saját egészségük megőrzése mellett a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézményért is tehettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. A járványhelyzetre való tekintettel a Richter Gedeon Nyrt. alapadománya ezúttal megemelt összegről, 3.500.000 forintról indult. Ezt gyarapították tovább a résztvevők. Aktivitásaiknak köszönhetően a nap végére 5 695 700 forint gyűlt össze, melyből a gyermek szakrendelés számára igényelt eszközök beszerzését tervezi az intézmény.


Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem – a szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet.

A szűrések és tanácsadások mellett a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Rengeteg izgalmas életmód-előadáson is részt vehettek a helyszínre látogatók. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus mesélt az újrakezdés lépéseiről és a kiégés elkerüléséről. Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember, tréner a magánélet és az otthoni munkavégzés útvesztőiről és kihívásairól tartott előadást. Jaksity Kata közéleti személyiség, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a női egészségért való felelősségről, továbbá a női betegségek kezeléséről beszélgetett, illetve tartott előadást, érintve a veszteségekből újra talpra állás kérdéskörét is. Katus Attila aerobik-világbajnok az egészségtudatos táplálkozás fontosságáról adott hasznos útmutatót, gyakorlati tanácsokat a mindennapokra, Béres Alexandra fitnesz-világbajnok pedig mozgástippekkel látta el az előadására látogatókat.

A nap végén Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi marketing- és értékesítési igazgatója osztotta meg az érdeklődőkkel az alábbi számokat, melyek jelzik, valójában mennyire fontos a városnak a rendezvény. „Több mint 10 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Richter Egészségváros programot. A Richter Gedeon Nyrt. számára nagyon fontos az egészségfejlesztés, ezt mutatja az is, hogy a mai volt a 79. Egészségváros rendezvényünk. A tatai Egészségvároson a mai napon több mint 1000 szűrést hajtottak végre a Kossuth téren, rengetegen vettek részt az előadásokon, az online térben pedig több mint 1500 aktivitás történt. Nagyon elégedettek lehetünk, hiszen a mai napon átléptünk egy bűvös határt, és a velünk együttműködő egészségügyi intézményeknek összesen 403 millió forintot adományoztunk.

Michl József, Tata polgármestere a következő szavakkal zárta a tatai Richter Egészségváros programot: „Nagyon szépen köszönjük a Richter Gedeon Nyrt.-nek ezt a lehetőséget, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy részt vehettünk a programsorozatban. Szintén köszönöm az egészségügyi munkatársaknak, hogy részt vettek a vizsgálatokban. És köszönet mindenkinek, aki pontot gyűjtött és ezzel tett a saját egészségéért is. Sok tatai gyermek egészségét fogják segíteni a mai adományösszegből vásárolt eszközök.

Dr. Cseh Tamás, a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője rendkívül hálásan fogadta a Richter Egészségváros tatai állomásán összegyűjtött adományösszeget: „Az összefogás ereje megmutatta magát, és nemcsak pontot gyűjtöttek ma az emberek a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézménynek, de az egészségük felé is elindultak. Duplán nyertesek vagyunk, és bízom benne, hogy amellett, hogy most nagy segítséget kapott a gyermek szakrendelés, sokan megmaradnak az egészségük felé vezető úton.

Sikerrel zárult az online pontgyűjtés is

A Richter Egészségváros hivatalos eseményében is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a Kossuth térre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézménynek, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők összesen 451 800 forintot gyűjtöttek az intézménynek.

A térségi lakossági összefogásnak, valamint a tataiak kiemelkedő aktivitásának a nap végére meglett az eredménye: a minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypontok jelentősen megemelték az alapadományt. Így a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3,5 millió forintos alapadomány a rendezvény végére 5 695 700 forintra nőtt.

A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros programot. A kezdeményezés eseményein eddig 79 városban közel 200 ezren vettek részt. Ezalatt több mint 190 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 403 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.