"A jó cél érdekében érdemes összefogni"

EV 2020 Facebook interjuk Tata 1280x720 3A Richter Egészségváros negyedik idei állomása Tata, ahol a Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény számára gyűjthetik majd az adománypontokat a résztvevők. Dr. Cseh Tamást, az intézmény vezetőjét kérdeztük, ő milyen várakozásokkal tekint az immár 11 éves Richter Egészségváros programra.

Fontosnak tartja a lakosság egészségtudatosságra nevelését?
Egyértelműen. Hiszen véleményem szerint ettől várható hosszabb távon az emberek egészségi állapotának, és ezen keresztül a várható élettartamának növekedése.

Mi a véleménye, az idei járványhelyzet hosszú távon milyen hatással lesz az emberek tudatosságára, preventív szemléletére?
Ez még nyitott kérdés, de remélhetőleg felébreszti az emberekben az igényt a betegségmegelőzés következetes alkalmazására. Talán egymást is figyelmeztetni fogják arra, hogy az egyéni életforma hatással van másokra is, és ezért fokozott figyelemmel kell egymás felé fordulniuk. Remélhetőleg a közösségi szemlélet is erősödni fog.

Miért fontos, hogy minél több emberhez eljusson a szűrések és a megelőzés fontosságának üzenete?
Egészséges társadalom csak egészséges emberekkel képzelhető el. Az egészséget megőrizni kell, nem helyreállítani egy betegség után. Az egészségmegőrzés egyéni odafigyelést, és aktív tevékenységet igényel az egyén részéről. Az egészségmegőrzés a betegségmegelőzésen és szűrőprogramokon keresztül valósul meg. A megőrzés pillérei az aktív, rendszeres testmozgással járó élet, az egészséges étrend és a lelki higiéné megtartása. A szűrőprogramokon való részvétel pedig azért fontos, mert megelőzhető egy betegség, ami sokkal kellemetlenebb, mint egy rövid vizsgálat, és hosszú időre munkaképtelenné vagy rokkanttá teszi az embert. Nem beszélve az anyagi terhekről, amik a társadalom és ez egyén számára is tetemesek. Ebben a folyamatban tud segíteni az egészségügy. Erre a felvilágosító tevékenyégre kell időt szakítani.

Ön szerint a vidám hangulatú, családias Richter Egészségváros pozitív üzenetként szolgálhat, hogy minél több embert motiváljon a gyakori szűréseken való részvételre?
Egyértelműen igen. Ugyanis itt nem a gyógyszerfogyasztási szokásokról, hanem az egészségmegőrzésről és a tudatos egyéni hozzáállás támogatásáról szól az üzenet, közös összefogással, melyben aktívan részt vállalnak a szervezők is, hiszen ezen a napon mind ugyanazon ügyért dolgozunk majd.

Mit gondol arról, hogy a Richter Egészségvároson nemcsak a saját egészségükkel foglalkoznak az emberek, de jótékony célért is tesznek, hiszen aktivitásukkal a helyi egészségügyi intézményt is segítik?
Ez az összefogás erejét is bizonyítja, mert együtt többek vagyunk, mint külön-külön. A jó cél érdekében érdemes összefogni.

Napjainkban nehéz megfelelő helyről információt szerezni az egészségünkkel és a betegségekkel kapcsolatban. Ön mit tanácsol, honnan tájékozódjunk?
Az interneten rendkívül sok információ kering. Vannak hiteles források, és kevésbé komoly anyagok is. Rendkívül sok propagandaanyagot is találunk, melyeknek merkantilis indokai vannak. A hiteles forrásokat is nehéz értelmezni, háttértudás, tájékozottság nélkül. Ezért továbbra is fontosnak tartom a személyes találkozást és konzultációt azzal az orvossal, akiben megbízik a beteg.

A Tatai Egészségügyi Alapellátó Intézmény dolgozói is készülnek a rendezvényre?
Munkatársaink szívesen vesznek részt a Kossuth téri rendezvényen szeptember 26-án, ahol a lakosság a különböző szűrőpontokon és tanácsadásokon találkozhat velünk.

Önök mire tervezik felhasználni az adományt?
Az újonnan induló gyermek szakrendelés számára szeretnénk különböző eszközöket vásárolni.

 

Csatlakozzon Ön is a Richter Egészségváros negyedik idei állomásához Tatán, szeptember 26-án, a Kossuth téren.

További információk és részletes program