PROAKTÍV-19 – Program a 60 év feletti korosztály védelmében

07 312020. áprilisában indította el PROAKTÍV-19 elnevezésű programját a koronavírus járványban leginkább veszélyeztetettebb korosztály védelméért Dr. Hegyi Péter vezetésével a PTE Transzlációs Medicina Központja, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet.

Bár az elmúlt időszakban a márciustól életbe lépő, koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását szolgáló szigorításokat az élet szinte minden területén jelentősen enyhítették, amíg a koronavírus elleni vakcina, illetve a fertőzés gyógyítását szolgáló gyógyszeres terápia nem érhető el, a társadalomnak fel kell készülnie a fertőzés újabb hullámaira. Mivel a Covid-19 kimenete a fertőzött beteg általános egészségi állapotától, immunrendszerének felkészültségétől függ, a koronavírus egészségkárosító hatásának mérséklése, illetve a halálesetek megelőzése érdekében a megfelelő életvitellel tehetünk a legtöbbet. Ez különösen fontos a 60 év felettiek esetében, akikre nézve a legnagyobb veszélyt jelenti a fertőzés.

A Proaktív-19 program célja, hogy életmódbeli tanácsok nyomán minimalizálni lehessen a fertőzés egészségkárosító hatását a 60 év feletti korosztály esetében. Fontos megemlíteni, hogy a programban való részvétellel a járványtól függetlenül egy általános egészségi állapot javulást is el lehet érni, tehát a programban résztvevők mindenképpen profitálnak a regisztrációval.

A programba regisztrálni személyesen a Richter Egészségváros program keretén belül a Proaktív-19 sátorban, illetve telefonon, a díjmentesen hívható, 06 80 442 642 zöldszámon tud minden nap 8 és 20 óra között az, aki elmúlt 60 éves. A hívás rögzítésre kerül és a programban résztvevő egészségügyi szakemberek 36 órán belül visszahívják az érdeklődőt (+36 1 510 0648 számról). Egy adatvédelmi és egy, a programot bemutató tájékoztató meghallgatása után egy pár kérdésből álló rizikófaktor-felmérésre kell válaszolnia a résztvevőnek. A felmérés célja, hogy a szakemberek megtudják, hogy a résztvevő jelenleg milyen egészségi állapotban van, milyen életvitelt folytat. Az adatok regisztrálását követően az elmondottak alapján a résztvevő személyre szabott tanácsokat kap, hogy hogyan tud mentális és fizikai állapotán javítani. Az első hívást követően a szakemberek az első hónapban hetente, a második hónapban kéthetente, ezt követően pedig havonta visszahívják a programban résztvevőket, és megbeszélik velük addigi tapasztalataikat, illetve további tanácsokkal látják el őket.

Bővebb információ a programról: www.proaktiv19.hu